Jarní prázdniny se blíží, letní jsou daleko. Trutnovsko už ale hlásí velký zájem o příměstské tábory

4. únor 2023 07:43

Domovy dětí a mládeže, sportovní a dětské organizace na Trutnovsku otevírají nabídku jarních a letních táborů. Zájem ze strany rodičů je podle organizátorů akcí velký. Některé termíny už jsou úplně obsazené. Proto někde rozšiřují nabídku a chystají táborů víc. Jako například ve Vrchlabí, kde podrobnosti zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Vrchlabský dům dětí a mládeže připravil větší počet míst zejména u příměstských táborů zaměřených na sport. Ať už je to zvýšení kapacity třeba u atletiky o prázdninách nebo při letním soustředění v orientačním běhu. A také nově se mohou zájemci přihlásit na výukový camp stolního tenisu.

Jen co byl spuštěn rezervační systém, což se stalo před několika dny, tak se téměř okamžitě neplnily kapacity hlavně pobytových táborů. Například Středisko volného času v Trutnově má už naplněny některé tábory v červencovém termínu a rychle se plní například třeba i umělecky zaměřené tábory. Jde třeba o hudební či filmovou dílnu.

Přibývá i jarních příměstských táborů. Proč?

Čtěte také

Podle Ivony Čivrné z Domu dětí a mládeže ve Vrchlabí je tomu tak na základě poptávky ze strany rodičů. Mnozí totiž nemají tolik dní dovolené a zároveň chtějí, aby se jejich děti o prázdninách nenudily a volno si krásně užily. A zejména, aby o ně bylo hezky postaráno.

Jarní vrchlabský příměstský tábor měl před malou chvílí už jen čtyři volná místa. Dá se tedy předpokládat, že i ta se brzy zaplní. Navíc je možné děti přihlásit třeba pouze na jeden nebo dva dny. V podstatě podle toho, jak rodiče potřebují.

O kolik se navýší ceny táborů? A museli organizátoři jejich programy kvůli vyšším nákladům nějak změnit nebo omezit?

Čtěte také

Co jsem zjišťovala, tak v průměru by se ceny měly zvednou zhruba o 10 až 20 procent. Záleží na typu, druhu a hlavně náplni konkrétního tábora. Důvodem zdražení jsou pochopitelně vyšší ceny potravin, které se promítnou do vaření, vyšší ceny vstupného do různých zábavných či vzdělávacích zařízení i vyšší ceny za dopravu.

Organizátoři neomezují náplň táborových programů, ale dá se říct, že volí třeba levnější varianty. A do různých činností, ať už je to třeba tvorba cen a odměn, zapojí samotné děti, aby se třeba na tom dalo něco ušetřit.

Spustit audio

Související