Janské Lázně začaly s největší investicí v novodobé historii. Hotovo má být na podzim roku 2020

18. duben 2019 09:43

V Janských Lázních v Krkonoších oficiálně začaly opravy za více než 160 milionů korun. Ty se týkají výměny parovodu, kanalizace a vodovodů a také opravy silnice přes centrum města. Pro Janské Lázně jde o největší investici v novodobé historii. Všechny práce mají skončit na podzim roku 2020. Jak stavební práce omezí život obyvatel, turistů a klientů lázní? 

Janské Lázně vymění parovod za horkovod. Město bude nejrozkopanější za posledních 50 let

Výměník tepla v Janských Lázních. Město vymění parovod za horkovod

Společnost ČEZ Teplárenská začne na jaře v Janských Lázních s výměnou parovodu za horkovod. Hlavním důvodem přechodu z páry na horkou vodu je snížení ztrát tepelné energie. Práce za více než sto milionů korun potrvají dva roky, týkat se budou i samotných odběratelů tepla, tedy obyvatel, turistů i návštěvníků lázní.

Dělníci už začali s výkopovými pracemi v centru města a také kolem kotelny v Lesní ulici, kterou čeká kompletní rekonstrukce.

Podle generálního ředitele ČEZ teplárenská Jana Nechvátala je první etapa stavby, která potrvá do konce roku, připravena.
„Znamená to, že je připravena první větev pro pokládku nového potrubí. A následně v letošním roce proběhne asi 8 etap v rámci bude část soustavy vyměněna z páry na horkou vodu."

Jan Nechvátal dodává, že přechod z páry na horkou vodu znamená snížení ztrát tepelné energie, což vede k nižší spotřebě paliva, snížení emisí a zlepšení životního prostředí.

Janské Lázně vymění parovod, opraví kanalizaci a vodovody a také silnici přes centrum města

Výměna parovodu se dotkne 43 objektů, z nichž 16 patří Státním léčebným lázním Janské Lázně. Lidé by měli kvůli stavebnímu ruchu počítat s různým omezením.
„Bohužel se nemůžeme ubránit tomu, že budeme kopat do země. A tím znepříjemňovat obyvatelům a návštěvníkům města život. Nicméně, naší snahou je koordinovat všechny práce s městem."

Omezení se zatím týká hlavně dopravy, potvrzuje nezávislý místostarosta města Petr Hřebačka.
„Místní doprava, autobusy jezdí jinudy a jezdí v jiné časy. Některé spoje nezajíždějí až dolů do města."

Omezení pocítí také klienti lázní

Podle ředitele státních lázní Martina Voženílka, zhruba za měsíc se budou muset klienti vypořádat s komplikovaným přístupem do některých objektů.
„Hrozí to u tří depandancí, kde nebude přístup osobním automobilem. Takže klienti se budou muset k budovám dostávat buď pěšky, nebo připravujeme speciální elektrické vozítko, kterým budeme klienty, kteří nebudou moci dojít, k budovám dovážet."

Janské Lázně vymění parovod, opraví kanalizaci a vodovody a také silnici přes centrum města

Centrum lázní se dočká i opravy silnice, na kterou město čeká dlouhé roky.

Při výměně parovodu se také opraví chodníky a zmodernizuje veřejné osvětlení. Všechny práce mají skončit na podzim příštího roku.

Spustit audio

Související