Janské Lázně chystají za téměř 100 milionů korun modernizaci světoznámé dětské léčebny Vesna

31. říjen 2018 10:48

Dětskou léčebnu Vesna v Janských Lázních čeká v příštích třech letech modernizace za téměř sto milionů korun. Každoročně se v ní léčí tisíce dětí s nejrůznějšími typy postižení. Po 36  letech provozu je ale budova zastaralá, státní lázně proto příští rok začnou s její rozsáhlou úpravou. 

Léčebna Vesna je proslulá především Vojtovou metodou, úspěšnou léčebnou rehabilitací dětí. Budova z roku 1982 má kapacitu 328 lůžek, i teď po hlavní letní sezóně je téměř naplněná. Samotnou lékařskou péči si rodiče malých pacientů chválí, zastaralé prostředí ale personálu komplikuje práci.

„Například v prostoru elektroléčby jsou tři malé místnosti a pracuje se tu ve velmi stísněných podmínkách. Problémem je, když maminka přijede s dítětem na vozíčku, tak nemá kde si vozík nechat, jak s ním zajet k lůžku. Dítě musí na terapii donést v náručí a vozík zůstane venku za dveřmi," popisuje problémy v jedné z léčebných místností vedoucí rehabilitace Ilona Demuthová.

Antigravitační chodník vyvinutý v NASA pomáhá pacientům v Janských Lázních

ALTER G - nácvik chůze s programovatelným odlehčením spočívající v antigravitačním efektu – metoda vyvinutá v NASA

Státní lázně v Janských Lázních nakoupily několik nových unikátních přístrojů pro rehabilitaci pacientů. Jde o dva speciálně upravené běžící pásy a dále manžetu, která po nasazení vysílá do nohou elektrické impulsy. Na novinky, díky kterým se někteří lidé znovu učí chodit, se s mikrofonem zašel podívat reportér Václav Plecháček.

Vysvětluje i důvod, proč je na elektroléčbě tak chladno.
„Protože nám netěsní okna, která prostě nedoléhají. A ve špatném stavu je také topení, jenž nejde regulovat."

A podobné je to prakticky v celé budově, včetně pokojů pacientů. Těm se personál snaží podmínky zpříjemnit například přímotopy. Ani ty ale podle zdravotní sestry Blanky Tesařové někdy nestačí.
„Pokud jim nestačí přímotopy, musíme srolovat deku a dát jim ji do okna, aby netáhlo. A v létě zase řešíme to, že jsou pokoje málo větratelné, protože okna nejdou naplno otevřít. A je tady strašné vedro."

Na některých pokojích chybí i sociální zařízení, je potřeba výrazná změna i v požárním zabezpečení.

Dětskou léčebnu Vesna v Janských Lázních čeká modernizace

Příští rok proto vedení lázní chystá první část modernizace, za zhruba 40 milionů. Týkat se bude druhého a šestého parta budovy.

„Zůstane vlastně jen nosná konstrukce a celá dispozice se změní, samozřejmě k navýšení komfortu služeb a ubytování," vysvětluje manažer technického úseku Petr Janovec.

Jezevčice Eida pomáhá při léčbě pacientů v lázních Janské Lázně. Klienti si ji zamilovali

Jezevčice Eida pomáhá při léčbě pacientů v lázních Janské Lázně

Ve státních lázních Janské Lázně pomáhá s léčbou některých pacientů jezevčice Eida. Jde o zhruba dvouletého nalezence, který má vřelý vztah k lidem a lázeňská psycholožka se toho rozhodla využít. Díky veselé a hravé fence se prý pacienti při sezeních uvolní mnohem víc než obvykle.

Práce podle něj budou probíhat za provozu. Ten totiž lázně při současném vytížení Vesny nemohou přerušit.
„Veškerá stavební činnost bude probíhat v uzavřených prostorách. A ostatní části léčebny Vesna budou v běžném provozu."

Stavební úpravy by měly pacienty omezit co nejméně. Jednou z podmínek pro stavební firmu tak bude povinná polední pauza, aby si malí pacienti mohli po obědě odpočinout.

Spustit audio

Související