Jana Slouková dovede být diplomatickou vyjednávačkou i nesmlouvavou ledovou královnou

21. září 2014

Jana Slouková má povolání snů. Být totiž dramaturgyní královéhradeckého Klicperova divadla je opravdovou výsadou. Na třiatřicetileté rodačce z Tábora dnes záleží jaká představení diváci v divadle uvidí. Protože pracuje zároveň s herci i režiséry, dovede být diplomatickou vyjednávačkou i nesmlouvavou ledovou královnou.

Miluje barvy, poezii a léto… Ale hlavně, málokdo by asi čekal, že její divadelní kariéra začala v jednom pražském baru…

Jedenáctý festival „malých velkých divadel“ Čekání na Václava od 28. září do 28. října 2014 odstartuje již 130. sezonu královéhradeckého Klicperova divadla.

Klicperovo divadlo v Hradci Králové bylo slavnostně otevřeno již v roce 1885, profesionální soubor zahájil činnost v roce 1949. Největších úspěchů dosáhl až po převratu v roce 1989. Od této doby se celý areál Klicperova divadla na starém městě proměnil k nepoznání, jeho deset historických domů včetně hlavní divadelní budovy prošlo zásadní rekonstrukcí, která s narůstající uměleckou úrovní způsobila, že se Klicperovo divadlo, od roku 2007 obecně prospěšná společnost, stalo přirozeným kulturním centrem Hradce Králové - metropole severovýchodních Čech.

Klicperovo divadlo v Hradci Králové

Bylo také čtyřikrát jmenováno Divadlem roku České republiky, a to na základě prestižní ankety Nadace Alfreda Radoka. Klicperovo divadlo o.p.s. je každoročně hlavním pořadatelem festivalů Divadlo evropských regionů a Čekání na Václava, působí v Hradci Králové na čtyřech scénách.

V Klicperově divadle najdete také 20 let existující Galerii U Klicperů, která pro každou divadelní sezonu připravuje sérii výstav malířů, grafiků i sochařů.

Poslechněte si co o nové sezóně královéhradeckého Klicperova divadla řekla Evě Boudové dramaturgyně Jana Slouková.

autor: ebo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.