Jana Portyková, Jaroslav Pokorný - dětské divadlo

3. únor 2012

Divadlo je zobrazení skutečnosti s jistou dávkou umělecké licence. My Češi jsme národem divadelním. A dokonce jsme typičtí i divadelní přípravou našich dětí.

Systém českých základních uměleckých škol rozvíjí schopnost dětí vnímat a tvořivě zobrazit v čase lidské chování a jednání.

Odborně vedená výuka v dramatickém oboru napomáhá včas podchytit nejtalentovanější jedince a připravit je ke studiu herectví, režie, a dalších oborů. Lam patří i učitelství literárně dramatického oboru na odborných středních a vysokých uměleckých školách, filosofických či pedagogických fakultách. Důležitá není případná budoucí kariéra, mnohem více jde o výuku „umění komunikace“, které následně může zajistit snazší dosažení snů a cílů.

A o tom mnohé vědí páteční hosté:
Jana Portyková – zástupkyně ředitele ZUŠ Střezina Hradec Králové pro nehudební obory, spoluzakladatelka divadla JESLIČKY Josefa Tejkla, ale hlavně je herečka, režisérka, výtvarnice i kostymérka.
Jaroslav Pokorný – herec, novinář a také divadelní pedagog.

Hovořili jsme o fenoménu dětského divadla, o tom, zda se děti mohou „naučit být hercem“. A přišli na to, že je velice obtížné pojmenovat výuku literárně dramatických oborů jednoduchou definicí.

autor: luc
Spustit audio