Jana Hercogová: Slunce je stejný karcinogen jako kouření

16. leden 2020

Profesorka Jana Hercogová je první dáma české dermatologie. Působí jako přednostka Dermatovenerologické kliniky 2. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a otevřela Pražské dermatologické centrum, které je zaměřeno zejména na preventivní dermatologii. Je rovněž autorka učebnice klinické dermatovenerologie pro lékaře. Publikace podobného rozsahu v České republice dosud nevyšla.

Dermatologie prošla během posledních desetiletí významným rozvojem: „V oboru pracuju už přes třicet let. V počátcích jsme měli velmi omezené možnosti, dnes jsme ale úplně někde jinde. S vývojem medicíny jsme v oboru pokročili tak, že se pohybujeme někde mezi chirurgií a internou,“ říká Hercogová.

Na dermatologii chodí pacienti nejčastěji s různými formami nezhoubných kožních nádorů. Nechávají si hlavně zkontrolovat pigmentová znaménka. Mezi další diagnózy patří kožní záněty, ekzémy, lupénka a atopické ekzémy. Následují infekční choroby - bradavice, růže, opary na rtu nebo pásové opary. Celkem se v dermatologii diagnostikuje a léčí kolem sedmi tisíc nemocí kůže.

Stařecké skvrny

Podle profesorky Jany Hercogové patří stařecké skvrny k normálnímu stárnutí kůže, ale na druhé straně není skvrna jako skvrna: „Hnědé skvrny na místech, které vystavujeme slunci, jako jsou například hřbety rukou, bychom si měli chránit. Odstranit se dají tím, že je vybělíme, případně odpaříme laserem nebo chemickým peelingem. Dnes už totiž víme, že slunce je stejný karcinogen jako třeba kouření,“ vysvětluje dermatoložka.

Čeho se dermatolog nejvíce bojí

V rodině Jany Hercogové ve vztahu k dermatologii platí známé, že pod svícnem bývá tma: „Pokud by někdo z rodiny onemocněl kožní chorobou, chovala bych se k němu stejně jako k dalším mým pacientům. Jako dermatolog se nejvíce bojím zhoubných nádorů. Naštěstí kožní nádor, tedy i ten zhoubný, pokud ho zachytíme včas, můžeme chirurgicky odstranit. V posledních dvaceti pěti letech nastal v našem oboru velký pokrok. K dispozici jsou i biologické léky, tedy cílené léky, kterými můžeme nádory léčit,“ vysvětluje Hercogová.

Kožní pohlavní choroby

Kožní pohlavní choroby jsou staré jako lidstvo samo. Jana Hercogová se ale obává, že se osvěta v tomto směru stále nelepší: „Mladí lidé už se pohlavních chorob tolik nebojí. Nevím, jak přemýšlejí, ale míra strachu, kterou jsme znali s nástupem HIV infekce, už není tak velká. Když se podíváme na čísla, tak počty pohlavních nemocí rostou, ale mluví se o tom málo. Před pár lety jsme vypsali grant na toto téma, chtěli jsme pořádat i osvětové přednášky, ale setkalo se to s nezájmem ze stran škol.“

Jana Hercogová radí: „Každý by měl mít svého dermatologa a minimálně jednou za rok ho navštívit.“ Co dalšího je nutné dodržovat, abychom měli zdravou pokožku, uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio