Jakým prioritám se chtějí věnovat nově zvolení politici měst na Náchodsku a Trutnovsku?

5. listopad 2018 11:08

Zastupitelé jednotlivých měst a obcí po celé republice si postupně volí nové vedení. Platí to i pro Královehradecký kraj. Reportér Václav Plecháček se zaměřil na některá města Náchodska a Trutnovska.

Někde zůstalo vše při starém, jinde úplné zemětřesení. I tak se dá jednoduše shrnout situace po nedávných komunálních volbách. Například v Úpici na Trutnovsku se vedení radnice kompletně obměnilo. Starostou je Petr Hron, lídr kandidátky hnutí Žít v Úpici.
„Nejprve se musím samozřejmě seznámit s úřadem," řekl krátce po tom, co byl do funkce zvolený.

Nikdy nechtěl dělat politiku. Ale voliči rozhodli, že je už 20 let starostou Trutnova

Ivan Adamec ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ve vysílání Českého rozhlasu Hradec Králové vám budeme v příštích dnech a týdnech postupně představovat jednotlivé starosty, kteří v našich městech a obcích svůj post buď v komunálních volbách obhájili nebo na něj nově dosedli.

Společně s novými místostarosty z koalice se prý zaměří především na bezpečnost v ulicích.
„Hlavně bych chtěl, aby v Úpici vznikla městská policie se stálým dohledem. Dalším hlavním bodem bude odkoupení rizikových domů."

Kompletně nové vedení má také další šestitisícové město - Hronov. Starostou se stal Petr Koleta z hnutí ANO, pozice místostarostů obsadili politici z kandidátky vítězného sdružení Rozvoj města. Už před volbami upozorňovali, že chtějí mimo jiné zlepšit okolí vlakového nádraží, hřbitova nebo zimního stadionu.

Budova Muzea Boženy Němcové v České Skalici s Jiřinkovým sálem a parkem

Jasné cíle má také budoucí starostka České Skalice Zuzana Jungwirthová ze sdružení Pro město. Tím hlavním je podle ní co nejrychlejší dostavba biotopových jezírek u přehrady Rozkoš. Dále chce nové vedení města pořádáním akcí oživit náměstí.
„Tak aby to nebyla jen výměna laviček. Ale náměstí musí být místem setkávání. Takže jej chceme oživit akcemi a vtáhnout do toho také podnikatele, kteří jsou na náměstí."

Být vstřícnější k lidem chtějí v Červeném Kostelci. Tam se mění místostarosta, novým je Jiří Regner z KDU-ČSL.
„Považuji za nejdůležitější, že budeme pracovat na tom, aby byl úřad přívětivý a vstřícný pro občany. Chceme se jim v některých věcech víc přiblížit. Aby mohli například některé záležitosti vyřizovat i z domova."

Náchod už zná vedení své radnice. Jaká je situace v Broumově, Hronově a Červeném Kostelci?

Na radnicích probíhají jednání o uzavírání koaličních dohod (ilustrační foto)

V městech a obcích pokračují povolební vyjednávání. Výjimkou není ani Náchodsko. Tam zjišťoval podrobnosti v jednotlivých místech reportér Václav Plecháček.

V Náchodě zůstává starostou sociální demokrat Jan Birke. Jeho stranický kolega místostarosta Jan Čtvrtečka říká, že po dohodě s koaličními partnery bude prioritou dokončení už naplánovaných projektů.
„To znamená hasičskou zbrojnici, propojovací tunel Janáčkova - Poštovní a podobně. Mezi programové priority například patří lázeňství a nový lázeňský park. A samozřejmě podpora obchvatu."

A v načatých věcech chtějí pokračovat i ve Dvoře Králové nad Labem. Tam zůstává vedení radnice úplně beze změny. Povede ji trojice politiků z hnutí ANO.

Spustit audio

Související