Jakých nejvíc přestupků řeší v kraji policie v souvislosti s porušováním protiepidemických nařízení?

22. leden 2021

Policie v Královéhradeckém kraji loni řešila téměř 500 případů nedodržení vládních protiepidemických pravidel. Vůbec nejčastěji se policisté setkali s tím, že lidé neměli nasazené roušky na místech, kde byly povinné. Vyplývá to z čerstvých statistik, které vedení hradecké krajské policie zveřejnilo. 

Čtěte také

O podrobnosti se zajímal reportér Ondřej Vaňura.

Policisté v Královéhradeckém kraji hovoří o dvou období, která pozorují od začátku epidemie. Zatímco loni na jaře lidé téměř stoprocentně vládní nařízení dodržovali, porušení bylo opravdu málo a policisté je v naprosté většině řešili domluvou, tak ve druhé polovině loňského roku se situace změnila. I s ohledem na rychlejší šíření covidu mezi lidmi začalo přestupků přibývat.

A vedení hradecké městské policie tedy mluví o razantnějším řešení přestupků. Sečteno a podtrženo, za loňský rok evidují v Královéhradeckém kraji 484 přestupků v souvislosti s porušováním protiepidemických opatření.

Čtěte také

Co konkrétně policisté musejí řešit a jaké pokuty za taková porušení dávají?

Mezi nejčastější přestupky patří nenošení roušky, potom je to porušení zákazu nočního vycházení. A poslední dobou přibývá restaurací, které mají i přes zákaz otevřeno.

Policisté zmiňují především podniky na Trutnovsku, zejména v Krkonoších, na Rychnovsku je pak restaurace, která nařízení porušuje opakovaně.

Z těch loňských zhruba 500 přestupků jich na místě policisté vyřešili pokutou 170. Další potom končí ve správních řízeních.

Čtěte také

Náměstek krajského policejního ředitele Miloslav Kaplan říká, že se policisté snaží vždy postupovat citlivě, ale současně tak, aby měl trest výchovný efekt. Víše na místě uložených pokut je tedy většinou od 500 do 2 000 korun.

Projevila se epidemie koronaviru nějak na personálním stavu hradecké krajské policie?

Průběžně se projevuje tak, že i policisté, kteří onemocní covidem, musí být v izolaci, další potom musí být kvůli rizikovým kontaktům v karanténě.

U policie v Královéhradeckém kraji pracuje zhruba 1 800 policistů a policistek a pak 400 občanských zaměstnanců. Loni prodělalo covid 15 procent z nich. Aktuálně je v pracovní neschopnosti zhruba 100 lidí. Podle vedení policie se ale vždy daří s výpadkem vypořádávat bez větších komplikací.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka