Jaké výhody přináší občanské průkazy s čipem? Plošně se začnou vydávat 1. července

26. červen 2018

Do 24 hodin bude občanské průkazy a cestovní pasy vydávat ministerstvo vnitra na svém pracovišti v Praze v ulici Na Pankráci 72. Pro dospělé je cena 1000 korun a u dětí 500 korun u občanského průkazu, v případě pasu je to pak 6000 a 2000 korun.

Do radiopradny přišla Ing.Terézia Vitáková, vedoucí Správního odboru Magistrátu města Hradec Králové, aby posluchačům vysvětlila změny ve vydávání občanských průkazů a cestovních dokladů od 1. července 2018. Občanské průkazy s čipem budou moci lidé získat do 24 hodin.

Od 8. července s ním budou moci držitelé využívat služeb elektronického portálu veřejné správy. Budou si moci s touto e-Občankou vyřídit například potvrzení o bezdlužnosti, výpis z rejstříku trestů nebo výpis z bodového hodnocení řidiče.

Do poloviny roku 2020 by měly všechny úřady poskytující nějaké on-line služby, umožnit přihlášení občanským průkazem.

Čtěte takéNa úřad přes internet

Portál zatím nabídne 37 služeb, ke kterým patří získání informací o vyřizování žádosti o dávku nemocenského pojištění a další sociální služby. Nebo také přístup k e-receptu. V budoucnosti by mělo být možné prostřednictvím portálu platit poplatky, pokuty i daně.

Občanské průkazy i cestovní pasy do 24 hodin bude vydávat pouze ministerstvo vnitra na svém pracovišti v Praze v ulici Na Pankráci 72. Pro dospělé je cena 1000 korun a u děti 500 korun u občanského průkazu, v případě pasu je to pak 6000 a 2000 korun.

Ing.Terézia Vitáková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Oba průkazy lze také získat do 5 pracovních dnů i na úřadech obcí s rozšířenou působností; poplatky pro dospělé činí 500 a pro děti 300 korun u občanských průkazů, 3000 a 1000 korun u pasů.

Ve standardních lhůtách do 30 dnů bude vydání pasu stát dospělého 600 a dítě 100 korun. Za vydání občanského průkazu zaplatí občané mladší 15 let 50 korun, pro dospělé je tato služba zadarmo.

Plošné vydávání občanských průkazů s elektronickým čipem bude zahájeno v neděli 1. července, fakticky o den později, tedy v pondělí 2. července. K aktivaci čipu bude podobně jako u platební karty či mobilního telefonu nutné zadat čtyřmístný až desetimístný identifikační osobní kód a deblokační osobní kód.

Zkontrolujte si platnost řidičského průkazu, vyhnete se pokutě

K využívání občanského průkazu s čipem pro komunikaci s elektronickým portálem si občané budou muset pořídit čtečku čipových karet, pokud ji už nemají zabudovanou ve svých počítačích. Získají ji ve většině obchodů s elektronikou. Navíc si budou muset stáhnout aplikaci e-Občanky.

I lidé, kteří nebudou chtít čip aktivovat, budou muset při převzetí elektronické občanky uvést bezpečnostní kód. Ten slouží k bezpečnějšímu ověření totožnosti žadatele při osobním jednání s úřady.

autoři: Milan Baják , kud
Spustit audio

Související