Jaká je životnost benzínu v motorových sekačkách nebo pilách?

3. duben 2023

Příroda se probarvila do zelena, vše začíná kvést a na nás přichází první starosti se sekáním trávy. U elektrických sekaček a vyžínačů by to mělo být bez problémů, u akumulátorových je to podle toho, jak jsme se v zimě postarali o akumulátor a u klasiky na benzín už můžeme narazit na velký problém. A to i u křovinořezů nebo řetězových pil, pokud jsme v nich přes zimu nechali benzín. Většinou je nenastartujeme. 

Spousta opraven v tomto období řeší klasickou závadu. „Nejvíce závad je v palivové soustavě. Na vině je benzín, do kterého jsou přidávány biosložky. Tedy nejpoužívanější Natural 95. Kdo nechal v nádrži přes zimu benzín, má teď problémy. Je to 90 % zákazníků,“ tvrdí Michal Zbráš, servisní technik a prodejce zahradní techniky v Plzni na Roudné.

„Po diagnostice přijdeme na to, že je ucpaný palivový filtr, karburátor, membrány jsou ztvrdlé. Palivo se musí vypustit, rozebrat celý karburátor (někdy je tak zalepený, že ho čistíme v ultrazvukové lázni). Důležitá je očista palivové nádrže zevnitř, která je zalepena šlemem z biosložky v benzínu. Pokud se to neudělá, sliz na stěnách po několika minutách provozu ucpe palivový filtr, někdy se dostane i do trysek karburátoru, a můžeme s čištěním začít znovu.“

Zahradní servis teď nejčastěji navštěvují majitelé rozbitých sekaček. Důvodem je špatná údržba

Životnost benzínu

Natural 95 má podle největších světových výrobců motorů pro zahradní pomocníky životnost maximálně 1 měsíc. Pak začnou fungovat biosložky v něm obsažené a blíží se stejný problém. Jeho životnost můžeme prodloužit aditivy, které tyto vlastnosti eliminují. Ale je aditivum a aditivum. Je spousta druhů a jen některé dovedou prodloužit životnost až na půl roku.

Použitím 98 nebo 100oktanového benzínu zahradním pomocníkům neublížíte. Jsou připraveni spalovat benzín od 90 oktanů výše. Tento benzín vydrží déle. Ale záleží, u jaké čerpací stanice ho koupíte. Někdo je v malém množství přidává s tím, že jich více dává do Naturalu 95, někde prodávají benzín bez těchto složek. Více by vám měla říci obsluha na čerpací stanici.

Důležitá je také péče o řezací nástroje. Poslechněte si v reportáži.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio