Jaká je správná teplota na pracovišti?

31. červenec 2018

Je vám v práci moc teplo, moc zima nebo tak akorát? Mělo by vám být akorát, protože na to jsou zákony. Eva Bucharová se o tom přesvědčila u MUDr. Rudolfa Stupáka z Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje.

„Mikroklimatické podmínky na jednotlivých pracovištích stanovuje nařízení vlády. To stanovuje jednotlivé teploty na pracovištích s ohledem na vykonávanou práci,“ říká Rudolf Stupák a pokračuje: „Nejde jen o teplotu, ale o výsledné mikroklimatické podmínky. Musí být odpovídající proudění a vlhkost vzduchu.

Kanceláře jsou zařazeny do třídy PRÁCE 1 – to znamená jednoduché práce v sedě, kde se nevydává příliš tělesné energie. A kolik tam tedy máme mít stupňů Celsia?

„Minimální teplota je 20˚C, optimální 22˚C, a maximální přípustná teplota 28˚C.“ vysvětluje Stupák.

Od druhu práce a od tělesné zátěže se odvíjí další teploty, které postupně klesají až do třídy 3B – to jsou nejtěžší fyzické práce. Najdeme také rozdíly v teplotách mezi kanceláří a školní třídou.

Doma bychom měli mít v teplém období od 22 – 26˚C, v chladném od 20 – 24˚C. Tyto teploty ale žádný zákon samozřejmě nepřikazuje, je to jen na nás.

Spustit audio

Související