Jaká bývá první otázka, kterou pokládá zahradní architekt svým klientům při vzniku nové zahrady?

15. červen 2020

Co všechno obnáší být zahradním architektem? Podílí se na vypracování návrhu nebo i na jeho realizaci? S čím vším si musí architekt poradit: velikost pozemku, složení půdy, světová orientace, spodní voda a mnoho dalšího.

Zakládáme novou zahradu s pomocí zahradního architekta. Poradí vám Gražyna Duintjer Tebbens.

Čtěte také

Jaká hlediska je potřeba zohlednit před vypracováním návrhu? Jak velkou roli hrají finance? Co bývá ta nejdražší položka na seznamu při zakládání nové zahrady?

Jak začít, pokud před sebou máte volnou, nepopsanou plochu? Možností je mnoho.

Budoucí zahradou je ale dobré dlouze procházet, zdržovat se na nejrůznějších místech a dobře si rozmyslet její celkovou koncepci. Kde bude místo pro posezení, případně pergola, jezírko, kde trávník a kde okrasná výsadba, kde pískoviště pro děti a kde zeleninová zahrádka.

Zahrada je radost a potěšení, ale také práce a zkušenosti (ilustrační foto)

Poté si zaneste hranice zahrady, dům a další rámcové prvky na čtverečkovaný papír, na kterém si vytvoříte měřítko podle potřeby. Na plánku si pak můžete detailně doplnit každý strom, keř i bylinu budoucí výsadby.

Čtěte také

Jaké roční období je vhodné pro realizaci návrhu zahrady? V čem nejčastěji lidé při zakládání nových zahrad chybují? Jak si poradit, aby zahrada kvetla od jara až do podzimu?

Pokud toužíte po okouzlující okrasné zahradě, ale v zahradních rostlinách se nijak zvlášť nevyznáte, bude vám možná připadat obtížné si ze záplavy různých druhů vybrat ty pravé, vhodně je zkombinovat.

Ani zkušenější zahrádkář neprohloupí, pokud požádá o radu zahradního architekta. Má přehled o spoustě rozmanitých druhů okrasných dřevin i bylin, o jejich konečném vzrůstu, nárocích na pěstování a vhodných kombinacích. A umí využít prostor.

Blanka Malá a Gražyna Duintjer Tebbens ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jaké architektonické prvky v zahradě jsou momentálně v módě?

Celou zahradní radioporadnu si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související