Jak zatočit s blechami? Důležité je aplikovat přípravky ve správných intervalech, radí zvěrolékařka

8. listopad 2022

Po nějakém čase se budeme opět věnovat našim zvířecím miláčkům. A slíbili jsme, že se dnes budeme zabývat nejčastějšími problémy, které se lidé často pokoušejí řešit i sami doma. Ovšem potom to může být o to horší, když už vyhledají ordinaci veterinárního lékaře.

Zvěrolékařka MVDr. Silvie Müllerová hovoří v naší veterinární radioporadně.

Na některé přípravky, které jsou na trhu již delší dobu, se vyvinula určitá rezistence. Doporučuji aplikovat spíše modernější preparáty.
MVDr. Silvie Müllerová, veterinární lékařka

Pojďme se rovnou podívat na blechy. V současné době existuje spousta preparátů a přípravků, ale zároveň blechy také pořád existují. Takže jak se rychle a spolehlivě zbavit blech?
Blechy jsou opravdu stále problém. A častější v domácnostech, kde je drženo větší množství zvířat, nebo jsou chována způsobem částečně vnitřním, řekněme dnes se používá termín indoorovým, a částečně jsou chována outdoorovým způsobem. Typicky například kočičky mají často volný přístup do venkovního prostředí a tam se samozřejmě potkávají i s jinými kočkami, takže jsou častým donašečem blech.

Čtěte také

Dnes je likvidace blech relativně jednoduchá, protože máme spoustu moderních přípravků. A ty, pakliže jsou aplikovány na zvířata správným způsobem a hlavně ve správných intervalech, které musí být dodržovány, tak blechy a jejich vývojová stadia z prostředí vymizí, protože prostě vymřou.

Tedy, dá se říci, že v českých podmínkách lze chovatelům doporučit celoroční krytí některým z moderních přípravků, kterých je na trhu opravdu vícero. Máme měsíční programy, to znamená, že přípravek si vyžaduje aplikaci každé 4 nebo někdy 5 týdnů, podle typu. Máme dokonce i tříměsíční přípravky, jak pro psy, tak pro kočky.

Potom opravdu stačí jednou za kvartál zvířeti podat tabletu nebo případně přípravek aplikovat na kůži. A pokud se dodrží aplikační interval, tak blecha zkrátka nemá šanci.

Existují i nějaké šampony nebo spreje proti blechám?

Čtěte také

Ano, nabídka je opravdu široká a některé preparáty existují na trhu už celá desetiletí a jsou poměrně oblíbené. Protože dříve s nimi měli chovatelé a veterináři kladnou zkušenost. Nebo tady také hraje svoji roli cena. Ale bohužel setkáváme se v praxi i s realitou, že pokud jsou některé přípravky na trhu již delší dobu, tak se vůči nim pravděpodobně vyvinula určitá rezistence.

Protože pokud přijde klient, který tvrdí, že před týdnem aplikoval pipetku zakoupenou v lékárně, a blechy stále rejdí vesele v srsti, dá se říci, když se to stane opakovaně, že to asi už nebude náhoda. Doporučuji aplikovat spíše modernější preparáty, každý veterinář je v tom edukován, takže vám jistě dobře poradí.

Když blechy pokoušou naše zvíře a vznikne nějaká kožní reakce, co s tím? Můžeme zvíře sami doma nějak ošetřit, nebo si zajít raději zase pro radu k veterináři?
Záleží na míře vyjádření oné infekce. Pokud má zvíře relativně lehčí kožní afekci třeba pouze v jednom místě, typicky po kousnutí blechou nebo klíštětem či komárem, tak jistě většina domácností má nějakou lokální dezinfekci doma k dispozici. A je možné tak dané místo ošetřit.

Čtěte také

Nicméně, pokud se ten proces stává mokvavým a zvíře si ho poškozuje, to znamená, že se o to místo zajímá a škrábe si ho, tam už hrozí komplikace v podobě kožní infekce. Potom je lepší určitě veterináře navštívit raději dříve a většinou se to dá zvládnout i lokálními přípravky velice efektivně. Do několika dnů je problém vyřešen.

Jinou kapitolou jsou potom reakce alergické, které samozřejmě u zvířat také známe. A bohužel v míře stále širší. Tam je potom samozřejmě nutné znovu s chovatelem probrat antiparazitární management, jak zvíře vlastně chrání proti parazitům. A k tomu se stanoví správná léčba, případně diagnostika a následná léčba dejme tomu alergických potíží v návaznosti na přítomnost blech na zvířeti.

Celou veterinární radioporadnu s MVDr. Silvií Müllerovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.