Jak vypadá sloní pedikúra? Kartáč vyčistí kopyto, ošetří se mastí a odstraní se případný kamínek

31. říjen 2020 10:20

Jak už víte, do Safari Parku Dvůr Králové přibyla třetí slonice jménem Drumbo. Společně se Saly a Umbu obývá nově upravený pavilon Africká savana. Každá slonice tam má oddělenou ložnici a u nové kontaktní stěny je veterinární lékař bezpečně zbaví prasklin na klech nebo jim dopřeje pedikúru.

Čtěte také

A právě s pedikúrou měl ve dvorském safari parku dobré zkušenosti ošetřovatel Vladimír Gluz a jeho „klient“ Kito. Reportáž Dany Voňkové vznikla sice před třemi lety, ale stále nabízí konkrétní představu o tom, jak taková sloní pedikúra vypadá a co tam slonice čeká.

Africké slony chová Safari Park Dvůr Králové od roku 1969. Od smrti samce Kita v roce 2017 žily téměř čtyřicetileté samice Saly a Umbu v safari parku samy, teď jim přibyla nová kamarádka, která doputovala do Dvora Králové nad Labem z Vídně.

Média vydala zprávu o úhynu Kita v březnu 20017. Příčinou byla vrozená srdeční vada. Kito byl tehdy jediným samcem slona afrického chovaným v zoologických zahradách v České republice a na Slovensku.

Úmrtí čtrnáctiletého samce, jehož rodiče pocházeli z odchytu ve volné přírodě, bylo rychlé a nečekané.

Čtěte také

Kito přišel do dvorského safari parku v červnu 2009 ze zoo v britském Colchesteru, kde se narodil v roce 2002 matce Tanye a otci Tembovi po umělém oplodnění.

Kitovi rodiče přišli na svět v letech 1981 a 1983 v Africe. Páru se v zajetí v Evropě dlouho nedařilo počít mládě přirozenou cestou. Zoologové se proto rozhodli pro umělé oplodnění.

Byl to jeden z prvních pokusů o umělé oplodnění slonů na světě a hned napoprvé byl úspěšný. Po sedmi letech byl Kito od matky odstaven a odešel do nového domova ve Dvoře Králové nad Labem.

Safari Park Dvůr Králové
Posláním moderních zoologických zahrad a parků je vracet zvířata zpět do volné přírody a chránit je v jejich původním prostředí. Splácíme tak alespoň malý úrok dluhu, který vůči přírodě lidstvo má.

V expozici Safari Parku Dvůr Králové jsou teď k vidění sloní samice Saly, Umbu a nově Drumbo.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související