Jak vypadá péče o postcovidové pacienty? „Největší vlnu ještě očekáváme,“ přiznává lékařka z Brna

8. duben 2021

V Česku stoupá zájem o postcovidovou péči. S tím, jak přibývá uzdravených lidí po nákaze koronavirem, přibývá i těch, kteří mají trvalejší následky. Většinou jde o dušnost, můžou to ale být i bolesti hlavy, ztráta čichu nebo třeba nespavost. Pacientům s postcovidovým syndromem se věnují nedávno vytvořená specializovaná centra v některých nemocnicích, například v Brně.

Jsme v jedné z vyšetřoven, kde pacienti absolvují spirometrii. Toto vyšetření plic je při péči o pacienty po prodělaném covidu nejzásadnější. Paní Olga právě dostala „náhubek“, do kterého bude dle pokynů dýchat. Pomocí hadice je propojený s měřicím přístrojem. Na obrazovce okamžitě vidíme různé křivky a grafy znázorňující, jak na tom plíce pacientky jsou.

„Po covidu mě to pořád tlačí a bolí na plicích,“ přiznává paní Olga. Jde o typické příznaky postcovidového syndromu. Trpí jím člověk, který má zdravotní potíže déle než tři měsíce po prodělaném onemocnění. „Chodí k nám víc pacientů po covidové léčbě, máme velký nárůst pacientů,“ dodává staniční sestra Milada Došková.

„Roztáhnout“ průdušky

V brněnské fakultní nemocnici pacienty s obtížemi po covidu sledují už od začátku epidemie. Samotné Centrum postcovidové péče tu funguje od poloviny února. Lidé se sem pravidelně vracejí. Většinou se do této ambulance dostanou na doporučení praktického lékaře, objednat se ale můžou i sami. 

Staniční sestra Milada Došková

„Pokud objevíme nějakou ventilační poruchu, snažíme se pacienty léčit léky, které mohou ‚roztáhnout’ průdušky a umožnit jim lépe dýchat při námaze. U mnoha pacientů pak sledujeme zlepšení,“ popisuje lékařka Marianna Štefániková.

Sloužila i na covidových odděleních, kde leželi pacienti ve velmi vážných stavech. A některé z nich teď potkává i v této ambulanci. „Je výborný pocit, když vidíme, jak se vrací pacienti, kteří měli vážný průběh, a teď žijí běžný život, byť s nějakými limity. Největší vlnu ale ještě očekáváme, naše práce rozhodně nekončí.“ 

Nejde jen o problémy s dýcháním

Vladimír Herout

„Máme za sebou stovky pacientů a snažíme se připravit na další nápor,“ dodává primář celého oddělení Vladimír Herout. „Covid postihuje mnoho orgánů, dominantně dýchací cesty a plíce, mezi další obtíže mohou patřit potíže s čichem, trávením, vylučováním, psychikou... Nemůžeme opomenout ani postižení srdce a cév, může dojít k ucpávání cév a tepen.“

Na postcovidovém centru v Brně tyto možné potíže odhalují. Jak ale Vladimír Herout dodává, po prodělaném covidu by měl pacienta důsledně sledovat i jeho praktický lékař, řadu komplikací totiž podle něj může řešit přímo praktik nebo obvodní specialista. Vysloveně postcovidový syndrom – tedy obtíže trvající déle než tři měsíce – podle dostupných dat trápí asi 15 až 20 procent pacientů po závažnějším průběhu covidu.  

autoři: Ondřej Vaňura , als
Spustit audio

Související