Jak vyléčit „zmrzlé“ rameno za 3 týdny? Odstranění bolesti má v malíčku masér Lukáš Vaníček

18. květen 2021

Syndrom bolestivého "zmrzlého" ramene je větší skupinou obtíží, do níž spadají nejrůznější bolestivé syndromy. Nejčastěji postihuje klienty v produktivním věku mezi 40 a 50 roky. Syndrom v sobě zahrnuje postižení jedné nebo více měkkých struktur ramenního kloubu, svaly, šlachy, vazy i kloubní pouzdra.

Lukáš Vaníček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Lukáš Vaníček studuje už mnoho let tři oblasti týkající se lidského těla. Těmi jsou výživa, pohyb a masáže. Propojením těchto tří oborů pomáhá svým klientům, aby se cítili skvěle. A aby se do svého těla zamilovali. Protože ono je to nejdůležitější, co v životě máte. V roce 2021 dopsal knihu 3 Pilíře zdraví. Je v ní více než 250 kurzů, přednášek, knih, konzultací a spousta praxe.

Bolestivé rameno

Syndrom zmrzlého ramene se vyznačuje typickou ostrou, silně omezující bolestí v klidové i pohybové fázi.

Čtěte také

Velice intenzivní bolest budí klienty v noci, omezuje či zcela nedovoluje jakýkoli pohyb v ramenním kloubu, obzvláště ve směru zevní rotace a upažení v ramenním kloubu, čímž klienty limituje v běžných denních činnostech.

Hybnost v ramenním kloubu ale může být i naprosto znemožněna a klienti si pak „nosí" paži přitisknutou k hrudníku a břichu. Na RTG snímcích je možné pozorovat zvápenatění v oblasti šlach a burz.

Průvodním jevem syndromu zmrzlého ramene jsou silné ostré bolesti ramenního kloubu a paže spolu s výrazně omezenou hybností v ramenním kloubu.

Problémy nastupují s rostoucím věkem a nejsou výjimkou dokonce i nedlouho po dovršení 30 let věku. Pohyb rukou je u této diagnózy téměř nemožný pro silnou bolest, která v noci klienta budí. Problémy jsou jak s upažením, rotací na kteroukoliv stranu, nebo ohybem či narovnáním paže.

Příčiny vzniku syndromu zmrzlého ramene:

funkční poruchy měkkých tkání i bez mechanického poškození ramenního kloubu, např. porucha akromioklavikulárního skloubení (kloub mezi lopatkou a klíční kostí)
funkční porucha krční páteře
poruchy funkce svalstva rotátorové manžety
zánětlivé nebo degenerativní změny měkkých tkání
kapsulitida (zánět kloubních obalů), bursitida (zánět burzy)
úraz ramene či funkčně souvisejících tkání (přetížení, poranění, prochladnutí)

Na ortopedii či revmatologii je klient vyšetřen a instruován o klidovém režimu, případně mu je doporučena dlaha a předepsány kortikoidy, steroidní či nesteroidní antirevmatika a analgetika. Odeslán je k rehabilitaci, kde mu je doporučeno aktivní cvičení a aplikována fyzikální léčba dle předpisu lékaře.

Čtěte také

Cvičení pro zvýšení hybnosti v ramenním kloubu je velice bolestivé a není příliš efektivní, stejně jako často předepisovaná magnetoterapie, laser, ultrazvuk a elektroléčba.

Pro klienty je takto vedená rehabilitace stresující, frustrující a hlavně bolesti klienta omezují dlouhodobě po několik měsíců až rok. Po neúspěšné konzervativní terapii lékaři přistupují obvykle k operativnímu řešení.

Celou radioporadnu s Lukášem Vaníčkem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související