Jak trávili Vánoce naši předci na vsi se dočteme v mnoha knihách. Jaké ale bývaly Vánoce na zámku?

24. prosinec 2020 09:50

Vánoční zvyky na zámcích se v historii výrazně lišily od zvyklostí chudých lidí. Na to, jak tyto svátky v minulém století slavili obyvatelé zámku v Dudlebách nad Orlicí na Rychnovsku, vzpomíná jeden z potomků starého rodu, který dodnes na panství žije.  

Čtěte také

Zámecké prostory mají své kouzlo. A my jsme se na vánoční povídání sešli s Petrem Dujkou v jedné z místností na zámku v Doudlebách nad Orlicí. Prožil vůbec nějaké Vánoce na zámku?
„Prožil, ale až v této době."

Vánoce na zámku musely být jistě v minulosti jiné než v běžných domácnostech. Vyprávěla vám někdy vaše maminka, hraběnka Eleonora, jaké tady zažívali svátky?
„Ano, vyprávěla jak Vánoce probíhaly. Již několik měsíců před tím chodila s maminkou a svým spolužákům nakupovala a vybírala dárečky. Samozřejmě že Vánoce měly duchovní atmosféru, zámeckou pohodu."

„A když po večeři přišli všichni hosté a zaměstnanci, tak každý z nich dostal upečenou vánočku. A pokud přišli i s dětmi, tak to byla starost mé maminky, aby každé dítě dostalo dáreček, který už dlouho předtím nakoupili."

Čtěte také

Pamatuje si maminka ze svého dětství na zámku například vánoční stromeček?
„Samozřejmě. A dokonce to byla vždy tak veliká jedlička, že i v těch šestimetrových, vysokých místnostech se musela uřezávat špička."

Maminka žila poměrně dlouho. Trávila na zámku i předvánoční a vánoční čas?
„To byly chvíle, kdy jsme si maminku vždy půjčovali. My jsme čtyři sourozenci, její děti, takže jednou za čtyři roky vyšla řada na mne, a slavili jsme spolu tady na zámku v Doudlebách."

Čtěte také

„A pokaždé to musely být Vánoce honosné, pompézní. Vždy se na Vánoce převlékáme do obleků a na talíři je ryba."

Vzpomíná Petr Dujka často na maminku, která byla výraznou osobností doudlebského panství v poslední době?
„Vzpomínáme na ni vždy při slavnostním přípitku. Ten naše rodina dodržuje už několik desetiletí. Ve 21:00 hodin naši příbuzní nebo známí po celém světě, ať už si odpočítávají čas jak chtějí, si se všemi připíjíme. A na maminku, když už s námi v současné době není, nikdy nezapomeneme a připomínáme si ji."

Doudlebský zámek
V roce 1590 byla dokončena stavba doudlebského renesančního zámku, který byl využíván jako lovecký. Renesance do Čech přichází téměř se stoletým zpožděním, a je to doba, kdy šlechtici opouštějí hrady a stěhují se do uvolněnějších zámků. Doudlebský zámek má však ještě tzv. „obranný charakter“ v tom smyslu, že dvůr je obestaven ze všech čtyř světových stran. Uvnitř dvůr v přízemí obklopují otevřené arkády s toskánskými sloupy.

Vánoční tradice se na zámku v Doudlebách nad Orlicí tedy dodržují už spoustu let. A současní majitelé zámku je předávají dalším generacím.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související