Jak si vybrat toho pravého dodavatele energií vám poradí spotřebitelský rádce Josef Černý

19. říjen 2021

Je třeba mít obavy, pokud můj dodavatel energií skončil? Mám se obávat, že zůstanu bez energie? Platí to jak pro občany, tak pro firmy? Kdo se skrývá za názvem Dodavatel poslední instance? Nemá smysl stát v dlouhých frontách před kancelářemi velkých dodavatelů?

Spotřebitelský rádce Josef Černý je hostem naší radioporadny. Máte problémy s dodavatelem energií? Neváhejte a zeptejte se.

Po krachu společnosti Bohemia Energy a dalších menších dodavatelů energií se desítky tisíc lidí v Královéhradeckém kraji bojí třeba o dodávky elektřiny. Zbytečně - po dobu půl roku jim bude automaticky dodávat energii takzvaný Dodavatel poslední instance.

Skončilo několik dodavatelů energií a občané, kterých se to týká, se obávají, že zůstanou bez energie. Řeší teď situaci co dál. Jsou obavy na místě?

Čtěte také

Úplně ne, podle toho, co vidíme v televizi. Řeknu to takto, pokud váš dodavatel energie náhle skončil, nemusíte mít obavy, nemusíte vlastně dělat vůbec nic. Automaticky totiž přejdete k tzv. Dodavateli poslední instance. A od této doby máte šest měsíců na to, abyste si našli nějakého trvalého dodavatele energie.

Spotřebitelé se opravdu nemusí obávat přerušení dodávek energií. Nemá smysl, aby stáli někde ve frontě, nový dodavatel takzvaně poslední instance se jim ozve sám.

Platí to jak pro občany, tak i pro firmy a větší podniky?

Bohužel, pro firmy tohle neplatí, protože tato možnost platí pouze pro soukromé osoby. Firmy si musí shánět nového dodavatele ihned.

Za jakých podmínek se ale k novým dodavatelům energií přestupuje?

Pokud se novému dodavateli podařilo nakoupit elektřinu pro všechny, tak určitě za stejných podmínek, jako měli stávající odběratelé.

Čtěte také

Ale v této chvíli je potřeba počítat s tím, že ti, kteří k němu přijdou v tom období šesti měsíců, budou mít elektřinu nebo plyn výrazně dražší.

Ten dodavatel s nimi totiž původně nepočítal, neměl dostatečné množství energie nakoupeno do zásoby, čili bude muset pro tyto nové zákazníky, kteří k němu teď přichází, elektřinu nebo plyn nakoupit, a to za současné poměrně vysoké ceny. Ale s tím se nedá nic dělat.

Spoustu lidí napadne hledat alternativní dodavatele energií. Jaká je současná nabídka na trhu?

To bych příliš nedoporučoval. Takových alternativních dodavatelů je celkem asi 430, což mne samotného překvapilo. Všichni se sice tváří, že mají energií nakoupeno dostatek, že každého dokáží zásobit, ale nikdo neví, který z nich a kdy skončí. Ale jisté podle mne je, že to bude většina z nich. Zákazníci se jim rozutečou k velkým společnostem a k těm malým už se nikdy nevrátí. Takže tam bych to nedoporučoval vůbec.

Josef Černý ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu se spotřebitelským rádcem Josefem Černým ohledně dodavatelů energií si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související