Jak si představit secesní vějíř? Je velký, zdobený, krajkový či hedvábný a často zobrazuje hmyz

10. prosinec 2021 08:30

Do Muzea Náchodska se po kompletní obnově vrátila část sbírky secesních vějířů. Ta je unikátní svou velikostí, obsahuje totiž desítky těchto módních doplňků z přelomu 19. a 20. století. Prozatím se restaurátorského zásahu dočkalo jen několik z nich. 

Hedvábný papír se otevřel, na stole před námi leží spousta krabic a v jedné je i krásný vějíř, který vypadá úplně jako nový.

Čtěte také

Krabici otevřela kurátorka Muzea Náchodska Barbora Libřická. „Koukáme se na velký, textilní, skládací, secesní vějíř.“

Je tedy z přelomu 19. a 20. století. Vějíř má černou barvu a na ní je krásná malba. „Nejčastěji se používala malba kvašem. A je na hedvábném tylu.

„A teď si ukážeme takovou výjimku v celém tom souboru vějířů. Jde o dřevěný, také skládací vějíř, ale je z papíru, nikoliv z textilu.

Čím jsou tyto vějíře výjimečné?

„Zrovna tento, na který se právě díváme, je zvláštní těmi krycími lištami. Ty po zavření tvoří takovou schránku pro vějíř. Ale nejlepší způsob uchování je pro něj v rozloženém stavu. S tím, že každý vějíř má svoji vlastní krabici pro uložení.

Čtěte také

Díváme se na krásné práce. „Můžeme si ukázat ještě další dřevěný vějíř. A tím se právě vyznačují secesní vějíře, že mají na sobě výzdobu rostlinnou a často doplněnou nějakým hmyzem. Druhým takovým znakem secesních vějířů je to, že jsou poměrně rozměrné.

Hned na dalším vějíři ji vidět zpodobněná nějaká vosa a brouk. Je zvláštní, že tohle chtěly dámy mít na svých ozdobách. Dnes máme k hmyzu trošku odstup. „Je to tak, ale móda se asi neptá, co dámy zrovna preferovaly. Je to opravdu jeden z typických znaků secese, který je téměř na každém vějíři.

Klik vějířů vlastně v Muzeu Náchodska najdeme? „Takto krásně zrestaurovaných zatím 14. Ale doufáme, že i zbytek, ty desítky dalších vějířů, se nám podaří zrestaurovat. Ovšem pokud ne, tak je vystavíme třeba i ve stavu, v jakém momentálně jsou, odpovídá Andrea Kösslerová.

Do Muzea Náchodska se po kompletní obnově vrátila část sbírky secesních vějířů

Secesní vějíře by měla mít možnost veřejnost spatřit v Muzeu Náchodska v příštím roce. Na léto zde totiž připravují jejich výstavu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související