Jak se váží velké želvy? Mohou dosáhnout hmotnosti až 250 kg a dostat je na váhu dá pěknou fušku
Ve dvorském safari parku chovatelé vážili želvy. Třeba želva obrovská může dosáhnout hmotnosti 150 až 250 kg, ostruhatá je menší a o něco lehčí, ale i tak není snadné dostat tyto plazy na váhu.
Mezi čtyřmi dospělými muži, kterým se to podařilo, byl Martin Smrček, za kterým si pro podrobnosti zašla redaktorka Dana Voňková.
Želvy obrovská a ostruhatá
V Safari Parku Dvůr Králové chovatelé vážili želvy. Potřebovali k tomu 2 pruhy hasičských hadic, které provlékli pod tělem želv, pomocí vysokozdvižného vozíku umístili váhu a na ní zavěsili želvu: samci želvy obrovské navážili 105 kg, samci želvy ostruhaté 70 kg a dvěma samicím ostruhaté želvy naměřili 45 a 35 kg.
Čtěte také
Želva obrovská je jedním z největších zástupců suchozemských želv. Má klenutý krunýř a sloupovité nohy typické pro suchozemské želvy. Zbarvení krunýře i kůže je šedé, krk je poměrně dlouhý. Žije na atolu Aldabra, který patří k Seychelské republice, který leží zhruba 600 km východně od pobřeží Afriky.
Želvy tam obývají travnaté a křovinaté oblasti, živí se částmi rostlin, bylinami a příležitostně i zdechlinami. Dosahuje úctyhodné hmotnosti 150až 250 kg, samice kladou 9 až 25 vajec, inkubační doba trvá 8 měsíců. Želvy obrovské jsou na Aldabře poměrně hojné - žije jich tam kolem 150 000 jedinců.
Želvy jsou nesmírně houževnaté a dokážou přežít několikaměsíční hladovění a žíznění. V období sucha se spokojí s vodou z ranní rosy, kterou nasávají vysunutými nozdrami.
Želvy jsou starobylí plazi, kteří se na Zemi objevili před 220 miliony lety, tedy v době, kdy tady vládli dinosauři. Od té doby se nijak výrazně nezměnil ani jejich vzhled, ani způsob života. Nemají zuby, ale okraje jejich čelistí jsou tak tvrdé a ostré, že si poradí nejen s tuhými plody, ale v případě některých druhů i s kostmi.
Čtěte také
Značná vytrvalost a odolnost želv souvisí s jejich schopností vyrovnat se s vysokou koncentrací kyseliny mléčné ve svalech. Všechny želvy jsou vejcorodé.
Želva ostruhatá je velká suchozemská želva obývající subsaharské oblasti Afriky. Název "ostruhatá" získala tato želva podle dvou až tří výrazných výrůstků vedle ocasu. Želva ostruhatá je třetí největší želva světa (po galapážské želvě sloní a seyšelské želvě obrovské). Samci dosahují délky 60 až 90 cm a váhy 45 až 91 kg.
Jako i další želvy, je želva ostruhatá dlouhověká, odhadovaný věk dožití je 50 až 150 let. Želva ostruhatá si vyhrabává podzemní úkryty vedoucí do míst s vyšší vlhkostí, kde následně přečkává nejteplejší část dne. Tento způsob chování se nazývá estinace. Jsou známy i záhraby hluboké kolem 3 metrů.
Je to býložravec. Přemíra proteinů ve stravě způsobuje pyramidovitý vzhled krunýře. Krmení ovocem rovněž není vhodné. Samci spolu bojují o právo oplodnit samice a jsou přitom obvykle velmi hlasití.
Želva ostruhatá je vedena v Seznamu ohrožených druhů IUCN jako ohrožená (2024). Je uvedena v seznamu CITES s poznámkou, že u tohoto druhu byla stanovena nulová roční kvóta na vývoz jedinců ulovených v přírodě a určených primárně ke komerčním účelům.
Přijďte se na ně podívat do Safari Parku Dvůr Králové!
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.





