Jak se v Chorvatsku vyhnout vězení? Opít se

24. srpen 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvatští rodiče budou letos poprvé kupovat dětem školní učebnice ze svého. V chorvatském vnitrozemí zahynul pyrotechnik, který se snažil zneškodnit nevybuchlou protipěchotní minu. Splitské vězení odmítlo přijmout k výkonu trestu vězně, byl totiž opilý.

Školní rok se pomalu blíží, a to i v Chorvatsku. Letos poprvé budou rodiče muset žákům kupovat učebnice za své peníze - a i když vláda ústy chorvatské premiérky vyhlásila nakladatelům boj ve snaze udržet nízké ceny, ne vždy se to daří. Jen pro ilustraci - soubor učebnic pro prvňáčky stojí v přepočtu přes dva a půl tisíce korun. Cena sady se navíc může lišit a cenový rozdíl není nevýznamný - až pět set korun.

Chorvatsko přemýšlí, co dál s cestovním ruchem. Podle statistik je turistům k dispozici 23 pětihvězdičkových hotelů s celkovou kapacitou bezmála osmi tisíc lůžek, dalších sedmadvacet tisíc návštěvníků může bydlet ve 134 čtyřhvězdičkových hotelech. Hodně se diskutuje o tom, zda stavět další luxusní a drahá letoviska, nebo zda sázet na lidovější ceny. Například v oblastech Zadaru a Šibeniku není ani jediný pětihvězdičkový hotel a investoři se do jejich budování zatím nijak nehrnou.

Vnitrozemí Chorvatska zatím asi s nárůstem počtu turistů počítat nemůže - i proto, že dosud nese následky války. Včera zahynul u města Petrinj poblíž Sisaku pyrotechnik, který se snažil zlikvidovat protipěchotní minu. Chorvatské úřady tvrdí, že většina země je bezpečná - nebezpečí by určitě nemělo hrozit na pobřeží ani poblíž hlavních tahů k rekreačním letoviskům.

A ještě jedna zajímavost: vězení na okraji Splitu odmítlo přijmout k výkonu trestu odsouzeného muže. Důvod? Muž se na rozloučenou se svobodou opil a opilého zkrátka nevzali. Pětatřicetiletý budoucí vězeň pak několik hodin čekal na zídce před branou ústavu na to, až vystřízliví.

Ani dnes nebude chybět pár kulturních pozvánek. V Dubrovníku dnes ve 21.30 na Revelinu uvidíte hru belgického režiséra Jana Fabreho s názvem Orgie tolerance. Už podle fotek na webových stránkách vypadá docela zajímavě.

V atriu Knížecího dvora uslyšíte ve 21.30 koncert pro klavír a kytaru a Lovrinejac nabídne v témže čase další představení z operního díla Gregora Friedricha Händela. Tolik Dubrovník.

V Pule můžete ve 21 hodin vyrazit na koncert moderní hudby v podání mladých chorvatských talentů, Narodni Trg v Zadaru chystá vystoupení klapy Kadena, a to také na 21. hodinu.

Bankovní kurzy:
Pokud půjdete měnit koruny nebo eura do směnárny, můžete narazit na hodně odlišné kurzy - v některých, pro mne trochu záhadných případech, dostanete dokonce i víc, než vám dají v bance. Ale obvykle počítejte s výrazně menším množstvím vyplacené chorvatské měny. V bance máte jistotu, a to přibližně v následující výši: Splitská banka nabízí za 100 českých korun 26,86 kun, za euro v ní dostanete 7,24 kun.

Ceny pohonných hmot:
Ceny benzínu se v nejrozšířenější síti čerpacích stanic INA nezměnily. Litr eurodieselu vás vyjde na 7,23 kun, benzín Eurosuper stojí 7,99 kun. Pohonné hmoty bez označení Euro jsou o něco levnější, ale především pro novější a citlivější motory je nikdo s klidným svědomím nedoporučuje.

Doprava:
Hraniční přechody hlásí zvýšený provoz na výjezdu ze země, a to především na přechodech do Slovinska - konkrétně to jsou přechody Macelj, Plovanija a Pasjak. Přechod Kaštelj čelí zvýšenému náporu na vjezdu i na výjezdu z Chorvatska.

Silničáři hlásí mírně zvýšený provoz na pobřeží Jadranu, což není v sezóně nic neobvyklého. Žádné výraznější dopravní komplikace byste řešit neměli. Bez většího čekání projedete podle posledních informací i místy, kde se vybírá mýto. Zítra počítejte s uzávěrou místní komunikace Orehovica - Škurinje, objížďka vede přes Rijeku.

Počasí 25. srpna:
I zítra nás čeká slunečné a teplé počasí, teploty na pobřeží budou mezi 29 a 33 stupni. Ve vnitrozemí očekávejte polojasno a teploty mezi 26 a 28, místy narazíte především ráno na mlhu.

Informace pro jachtaře - od severu zasahuje na Jadran výběžek vysokého tlaku. Vát bude převážně severní nebo severovýchodní vítr o rychlosti 6-16 uzlů. V noci by měl vítr ustávat. Viditelnost očekávejte kolem 20, někde až 25 kilometrů, moře bude na stupni 2. Výjimkou bude Zadar, kde je hlášeno očekávané bezvětří a moře na stupni nula. Ale víte, jak to s předpovědí počasí obvykle chodí...

autor: lcz
Spustit audio

Více z pořadu