Jak se naučit číst z Tóry, jak nová vláda v Izraeli změní židovský svět a skladatel Viktor Ullmann

8. leden 2023

Chcete se naučit předčítat z Tóry? Stane se Izrael náboženským státem? A připomeneme skladatele Viktora Ullmanna.

Toldot Czechoslovakia učí číst z Tóry

Že je Tóra psaná hebrejsky, vás asi nepřekvapí. Už méně známé je, že k veřejnému předčítání je potřeba znát nejen hebrejská písmena, ale třeba i melodie, podle kterých se text předčítá. Právě to chce nyní naučit v on-line kurzu zájemce všech věkových kategorií nedávno vzniklá organizace Toldot Czechoslovakia. V Šalomu jsme hovořili s českým rodákem, izraelským rabínem Pinchasem Stegurou, který kurz vede.

Cílem Toledot Czechoslovakia je vzdělávat české a slovenské Židy. A to zaprvé prostřednictvím on-line kurzů, ale i různých workshopů přímo v Česku. Koncem měsíce února třeba proběhne dvoudenní seminář v Olomouci.

A co kurz čtení z Tóry? Podle rabína Stegury se do něj zapsalo 10 lidí. Ne v každém městě je totiž někdo, kdo by uměl pravidelně z Tóry číst. „Lidé se to chtějí naučit sami. Aby každý vyvolaný k Tóře mohl přečíst tu svoji sekci,“ zdůrazňuje Stegura. Důležitý je i projekt „chevruta“, kdy jeden učitel učí jednoho žáka. „Není to jen o učení, je to o navázání hlubokého vztahu mezi učitelem a žákem, v mnoha případech se z toho učení vytváří nějaké přátelství,“ vysvětluje Stegura.

A proč vůbec se rabíni z Izraele rozhodli vyučovat zájemce v České republice? To i mnoho dalšího se dozvíte od rabína Pinchase Stegury.

V Izraeli posílí ultraortodoxní judaismus

V těchto dnech zahajuje v Izraeli svou činnost nová vláda pod vedením staronového premiéra Benjamina Netanjahua. Ten svým novým koaličním partnerům slíbil obrovské změny v náboženské oblasti, které omezí život všech Izraelců a patrně ovlivní i vztahy Izraele s židovskou diasporou. Pro Šalom o nich hovoří Gita Zbavitelová.

Slíbené změny ovlivní život Izraelců a zatíží státní rozpočet obrovskými sociálními výdaji. Strana Šas požaduje ústavní dodatek, který zaručí, že náboženští studenti nemusí pracovat a mohou pouze studovat Tóru. Náboženské strany si navíc vymohly jejich zdvojnásobení a zvýšení finanční podpory svých škol.

Ultraortodoxní židé také pro sebe chtějí plošné zrušení povinné vojny, kterou musí absolvovat všichni ostatní Izraelci i Izraelky. Dosud měli dosud jen řadu výjimek, které byly výsledkem mnohaleté bitvy sekulárních Izraelců za rovnoprávnost v této otázce.

A jak se změní platnost konverzí? Změní se zákon o právu návratu? A bude možné i na pláži segregovat muže a ženy? Poslechněte si Gitu Zbavitelovou.

Zjitřený život Viktora Ullmanna

Vrcholným skladatelem pražské židovsko-německé hudební scény byl v první polovině 20. století Viktor Ullmann. Od jeho narození letos na Nový rok uplynulo 125 let. Jeho zjitřený život připomíná Leo Pavlát.

Těšínský rodák Viktor Ullmann se hudbě věnoval od mládí, působil ve Vídni, v Ústí nad Labem, Stuttgartu a také v Praze. V roce 1942 byl deportován do koncentračního tábora v Terezíně, kde vznikla nejvýznamnější Ullmannova díla: opera Císař z Atlantidy a melodram Píseň o lásce a smrti korneta Kryštofa Rilka stejně jako četné klavírní sonáty a písně včetně písní židovských.

Jaké myšlení ovlivnilo Ullmannovu tvorbu? A v čem byla jeho tvorba novátorská?

Poslechněte si celý magazín Šalom alejchem.

autor: Noemi Fingerlandová
Spustit audio