Jak se fotografuje štěně? I to se dozvíte na jedné ze tří nových výstav v Muzeu Boženy Němcové

3. srpen 2019

Muzeum Boženy Němcové v České Skalici prošlo v uplynulých měsících nelehkým obdobím, kdy nebylo úplně jasné, co s ním bude dál. Po zrušení velké expozice Textilního muzea, která zabírala značnou část výstavní plochy i depozitářů, zůstalo poloprázdné. Tři nové výstavy, které tam můžete vidět v letních měsících, jsou dobrým startem do další etapy jeho existence. 

Jak redaktorce Romaně Pacákové s neskrývanou radostí řekla vedoucí českoskalického Muzea Boženy Němcové Martina Zálišová, s novými výstavami se muzeum symbolicky znovu nadechlo.

Naše nejstarší literární muzeum oslaví příští rok 100. narozeniny. Střeží odkaz Boženy Němcové

Maloskalický muzejní areál

Naší další letní prázdninovou zastávkou bude Česká Skalice, tedy krásné malebné město mezi Hradcem a Náchodem, kde zanechala nesmazatelné stopy naše velká spisovatelka Božena Němcová. A kde její odkaz střeží a hlídá naše nejstarší literární muzeum.

Nová výstava KAREL ČAPEK FOTOGRAF připomíná méně známou skutečnost, že Karel Čapek nebyl pouze významným spisovatelem a dramatikem, ale že se zapsal také do dějin české fotografie.

Věnoval se převážně fotografování věcí, které ho obklopovaly, zajímavé jsou také jeho obrázky z cest. Nejznámějším Čapkovým fotografickým dílem se stala Dášeňka čili Život štěněte, která poprvé vyšla v roce 1932.

Ve výstavních sálech Muzea Boženy Němcové v České Skalici můžete vidět Čapkovy fotografie, knihy a dobové fotoaparáty.

Výstava Karel Čapek fotograf v Muzeu Boženy Němcové v České Skalici

Výstava KAREL ČAPEK FOTOGRAF, kterou do Muzea Boženy Němcové v České Skalici zapůjčilo Národní technické muzeum, Praha, potrvá do 30. září.

Nové výstavy o odvěké lidské touze létat

Muzeum Boženy Němcové v České Skalici zve letní návštěvníky také na výstavy SPLNĚNÉ SNY - ODVĚKÁ TOUHA LÉTAT a PRVNÍ DEN MÍRU, které zapůjčilo Národní technické muzeum v Praze.

Výstavy Vám přiblíží snahu člověka o překonání zemské přitažlivosti, ženy v českém a československém letectví, počátky vzduchoplavby doplněné o modely letadel, uniformy letušek a obrazy s leteckou tématikou. Druhá z uváděných výstav je věnována náletům Rudé armády na samém konci druhé světové války a doplněna o ukázky letadlových motorů.

Obě expozice jsou přístupné v prostorách muzea až do 30. září 2019.

Život Boženy Němcové - stálá expozice

Znáte Boženu Němcovou? Chcete vědět, jaká byla? Jaké měla starosti i radosti? V co věřila a za co bojovala?

V Barunčině škole v České Skalici vás vezmou do časů, kdy do školy chodila Božena Němcová

Barunčina škola v České Skalici žije o prázdninách historickým vyučováním

Každé prázdninové pondělí můžete v 10 hodin dopoledne navštívit Barunčinu školu v České Skalici. Díky ochotníkům a místnímu folklornímu souboru Barunka se vrátíte do doby, kdy tam chodila Božena Němcová. Na první letošní představení v rámci Festivalu zážitků se vypravila i reportérka Jana Házová. 

Stálá expozice v Muzeu Boženy Němcové v České Skalici nabízí víc, než jen přehled jejích slavných literárních děl. Najdete tam mnohé originály jejích osobních věcí a dokumentů, které vám přiblíží Boženu Němcovou nejen jako spisovatelku a vlastenku, ale také jako ženu a matku s nelehkým údělem.

Součástí prohlídky je také historický Jiřinkový sál, v němž mladičká Božena Němcová oslavila svou svatbu a zúčastnila se zde první jiřinkové slavnosti.

Muzeum Boženy Němcové v České Skalici můžete v červenci a srpnu navštívit od úterý do neděle od 9 - 17 hodin.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka