Jak se chovat za volantem, když kolem jede sanitka se zapnutým majákem? Rada zní, nezpanikařit

19. červenec 2017

V královéhradeckém kraji se záchranáři často setkávají s tím, že je někteří řidiči cestou ke zraněnému zbytečně zdržují. Neuhýbají totiž včas a správně sanitkám, které mají zapnuté majáky i sirény. Šoféři záchranářů se s takovou situací musí vypořádat téměř při každém výjezdu. Problém vidí v tom, že řidiči mnohdy netuší, jak na projíždějící sanitku adekvátně zareagovat.

„Tady je vysílačka ještě, máme mobilní telefony, navigace," s Janem Bergerem, řidičem zdravotnické záchranné služny královéhradeckého kraje sedíme a autě, ve kterém vozí lékaře za pacienty. S čím se setkává v běžném provozu, když jede se zapnutým majíkem?

Čtěte také

„V dnešní době je takový provoz, že chápu ty řidiče, že se nemají kam uhnout. Ale měli by si uvědomit, že musí hlavně nešlapat prudce na brzdu a uhnout ke kraji vozovky," říká zkušený řidič, který jezdí se sanitkou přes 20 let.

Vůbec nejhorší bývá podle něj průjezd přímo v Hradci Králové: „Tady křižovatka Mileta, to je asi nejhorší. Někdo nadává, někdo je klidný. Samozřejmě, musíme počkat. Spousta lidí vůbec neví, co má dělat."

Modré majáky u nehody nevěští nic dobrého

Jak vysvětluje Ivo Novák z královéhradecké krajské záchranky, řidičům sanitek pomůže pár jednoduchých věcí: „Moje rada zní, nezpanikařit. Řidič projíždějící sanitky rád ví, že ten předjíždějícího auta ví o jeho přítomnosti. Dáte to najevo například tím, že dáme pravý blinkr, zpomalíme, zajedeme ke kraji. Není dobré úplně zastavit prudkým bržděním."

Každá situace je ovšem jiná

Záchranáři tak problém vidí v tom, že se na setkání s houkající sanitkou v provozu nepřipravují řidiči už v autoškole: „Možná by stálo za to, věnovat tomu nějaký čas a vysvětlit adeptům, jak mají reagovat v situacích, kdy se s vozidlem s právem přednosti v jízdě setkají."

S tím, že řidiči netuší, jak na auto se zapnutým majákem zareagovat, se setkává i policie.

„Nevědí jak reagovat, zmatkují. Zastavují na nevhodných místech, nebo se uhýbají nevhodným způsobem," dodává za hradeckou krajskou policii Eva Prachařová.

Za neumožnění projetí auta se zapnutým majákem může řidič na místě dostat až dvou tisícovou pokutu.

autor: ova
Spustit audio