Jak polidštit robota? Na ČVUT mají robota, který už umí i jógu, R.U.R. nám ale nehrozí, uklidňují vědci

18. září 2021

Vědci z Českého vysokého učení technického v Praze dostali nového humanoidního robota. Jmenuje se iCube, je veliký asi jako čtyřleté dítě a vybavený je některými smysly vnímání. Právě to má pomoci s výzkumem procesů v našem mozku. Experti z fakulty elektrotechnické se díky němu pokusí i polidštit chování ostatních robotů.

Nejsilnější stránkou robota iCube jsou smysly vnímání. To, že patří mezi humanoidní roboty, znamená, že je podobný lidem. Měří asi jeden metr, má ruce, nohy a bílou hlavu. V očích má umístěné kamery a v uších mikrofony. „Slyší a vidí. Na těle také má spoustu senzorů, takže cítí dotyk,“ popisuje v jedné učebně na Fakultě elektrotechnické ČVUT student Lukáš Rustler.

Lukáš Rustler

iCubů existuje po celém světě zhruba padesát. Tento první český kus je unikátní v tom, že má pod modrou robotickou kůží na končetinách a hrudníku tisíce zmíněných senzorů. „Skládají se z trojúhelníčků, na každém z nich je 12 senzorů, které fungují jako obrazovka na telefonu. Když se jich někdo dotkne, iCube to cítí. Umí dělat třeba jógu. Kolegové teď pracují na tom, aby uměl rozeznat člověka a mohl s ním hrát například stolní hry.“

Jak polidštit roboty?

Robota iCube ale zdejší vědci mají kvůli ještě důležitějším výzkumům. Pomoci má pochopit třeba to, jak si malé děti osvojují pohyb. „Zajímá nás, jak se mozek po narození naučí poznat, jak s tělem zacházet, jak sahat pro předměty…“ vysvětluje vedoucí skupiny humanoidní robotiky Matěj Hoffmann. „Jedna z výzev je, aby se iCube naučil rozumět našim signálům – co kde je a jaký to pro něj má význam.“

Robot iCube už umí i jógu, R.U.R. nám ale nehrozí, uklidňují čeští vědci

To do budoucna může polidštit chování humanoidních robotů. „Budou nám nejlepšími partnery v domácnosti. Překročí práh, nebudeme muset přestavovat byt, bude se s ním dobře komunikovat. Čapkova R.U.R. se nebojíme, jejich schopnosti jsou na úrovni dítěte v prvním roce života.“

Unikátní výzkum

Zdejší experti na svých výzkumech spolupracují například se zahraničnímu vývojovými psychology a neurovědci. Společně pro iCuba vytvořili vlastní neuronovou síť.

Matej Hoffmann

Studujeme, jak funguje lidský mozek, jak přijímá hmatové signály, jak je zpracovává. V mozku existuje jakási mapa našeho povrchu těla, něco podobného jsme chtěli udělat u robota,“ vysvětluje vedoucí skupiny humanoidní robotiky na ČVUT Matěj Hoffmann.

Roboti s umělou kůží po celém těle podle Matěje Hoffmanna dosud neexistovali, jde proto o jedinečnou vědeckou příležitost.

autoři: Ondřej Vaňura , als
Spustit audio

Související