Jak pěstovat brambory, aby nebyly malé a strupaté

12. březen 2020

Brambory jsou už dva roky malé a strupaté, kde je chyba, co musím udělat, aby brambory rostly, jak mají? Na posluchačský dotaz odpověděl Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

Pokud opakovaně používáte brambory z domácí sadby, je možné, že sadba je virózní, a proto jsou brambory drobné. Strupatost se objevuje tam, kde jsou v zemi hůře rozložené zbytky kompostu, hnoje nebo zeleného hnojení. Pokud používáte svou sadbu, přenášíte tak strupovitost na nové místo, kde nerozložené zbytky hnojení být nemusejí.

Důležitost zálivky

Další otázkou je: Pršelo v sezóně alespoň trochu? Zaléváte, když neprší? Docela obyčejným důvodem pěstitelského neúspěchu mohou být suché roky. Pokud brambory nevysadíte včas, aby zachytily v půdě zásobu zimní vláhy (časná březnová výsadba), vyžadují zálivku. Na poli jsou jiné vláhové poměry, než v zahrádce, i když prší na obou místech stejně.

Používejte certifikovanou sadbu (na snímku odrůda Goldmarie)

Malé zahradní záhony ztrácejí vodu dříve a rychleji, než velké plochy, kde si příroda trochu pomáhá sama: kapilaritou. Přesunuje vodu z místa, kde je jí více, do suššího okolí, a to mnohem déle, než v zahrádce. Když je sucho a vápní se (např. se použije vyšší dávka dusíkatého vápna před sázením), může se strupovitost objevit i v takových podmínkách.

Strupatost a vločkovitost

Objevuje se strupatost (strupovitost) na povrchu hlíz nebo jde i do hloubky? Takzvaná obecná strupovitost vzniká za jiných podmínek, než ta, která jde do hloubky. Říká se jí vločkovitost.

Strupovitost brambor jdoucí do hloubky je vločkovitost

Jak často po sobě sázíte brambory na stejné místo v zahradě? Pokud jsou v půdě zárodky vločkovitosti, je třeba zachovat odstup pro vysazování brambor na stejné místo nejméně 4 až 5 let.

Shrnutí: Používejte certifikovanou sadbu, dobře rozložené organické hnojení, nevápněte na podzim nebo na jaře před sázením, brambory dostatečně zalévejte, brambory sázejte na stejné místo raději až pátý rok. A pak by mělo být vše v pořádku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.