Jak odbije půlnoc, hned začne přibývat volajících. To jsou zkušenosti operátorů linky 155

31. prosinec 2019 09:26

Zatímco pro některé jsou silvestrovské oslavy jednou z nejhezčích nocí v roce, pro druhé se jedná o tu vůbec nejnáročnější. To platí třeba pro záchranáře. Například v Královéhradeckém kraji 31. prosince večer a 1. ledna ráno pravidelně stoupá počet výjezdů až dvojnásobně. A nezastaví se ani operátorky a operátoři na tísňové lince 155.

Čtěte také

„Záchranná služba, tísňová linka, dobrý den," vedoucí operátorka Hana Šťáhlavská zvedá jeden z mnoha hovorů, které musí během služby přijmout.

Už teď ví, že v prvních hodinách nového roku telefonátů o dost přibyde.

„Do půlnoci jsou běžné výzvy, kdy lidé volají a chtějí pomoci při bolestech na hrudi a bolestech břicha. A od půlnoci o 150 procent stoupne volání na linku 155 v důsledku silvestrovských oslav," popisuje každoroční situaci v Královéhradeckém kraji.

Kam mají vyjet, hlásí záchranářům operátoři

Operátorky i operátoři hradecké krajské záchranky se musí o silvestrovské noci často vypořádat i s volajícími, kteří jsou pod vlivem alkoholu a komunikace s nimi tak bývá složitá.
„Samozřejmě musíme být asertivní. K tomu jsme vedeni po celý rok. Tu práci děláme rádi. Lidé prostě pod vlivem alkoholu udělají spoustu věcí, které by normálně střízliví neudělali. Takže potom volají na záchrannou službu. Jde o úrazy způsobené petardou a podobně."

S rostoucím počtem hovorů na lince 155 přibývá i samotných výjezdů

Čísla za minulé oslavy Silvestra říká Ivo Novák ze Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje.
„Za poslední dva roky to byl téměř dvojnásobek v každé směně. Za loňský rok to bylo 78 akcí, což je víc než bývá normální průměr."

Čtěte také

Oproti loňskému roku ovšem záchranáři neposílí 31. prosince posádky. V minulosti to dělali především v horských oblastech.

„Trošku je trošku ovlivněno tím, že na horách není tolik sněhu a dá se očekávat, že tam nebude takový nával. V minulých letech jsme navyšovali počet sloužících směn například na základně ve Vrchlabí," dodává Ivo Novák.

Tísňovou linku 155 budou o letošní silvestrovské noci v Královéhradeckém kraji obsluhovat 4 operátoři.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související