Jak od klenotníka vypadají v novoměstském zámku kryty na topení od architekta Dušana Jurkoviče

19. únor 2019 14:13

Únor není zrovna typickým měsícem pro návštěvy hradů a zámků a zimní prohlídka zámku v Novém Městě nad Metují také je netypická, a to v mnoha ohledech. Především je potřeba se na ni teple obléci, což pocítila i redaktorka Romana Pacáková, když ji Markéta Tomanová ze správy zámku zavedla do více než sto let staré ložnice Josefa Bartoně z Dobenína a jeho choti Marie. Po teploměru se sice rozhlížela marně, ale zdálo se, že je tam větší zima než venku.

Ve druhém patře zámku, které pro sebe nechali Bartoňovi na počátku 20.století upravit architektem Dušanem Jurkovičem podle nejmodernějších trendů bydlení té doby, je teď v zimě kolem nuly, ve velkých sálech dokonce někdy i lehce pod nulou.

Před sto lety tu ale bylo zavedeno na tu dobu moderní ústřední topení, topilo se tuhými palivy a mohutné litinové radiátory byly ve všech pokojích i chodbách zakryty ozdobnými kryty, aby v interiéru nerušily.

Kryty na topení jako svébytné umělecké dílo

A právě tyto kryty na topení jsou mimo jiné jednou z rarit novoměstského zámku, protože je také navrhoval architekt Dušan Jurkovič a v jednotlivých místnostech se dochovaly téměř bez poškození. Jsou to taková svébytná umělecká díla, tvoří nedílnou součást vybavení každé místnosti a dokonale ladí s ostatním nábytkem a zařízením pokoje.

Kryty na topení jsou jednou z rarit novoměstského zámku. Svébytná umělecká díla navrhl architekt Dušan Jurkovič

Například pro žlutý salón, který je vybaven nábytkem z jasanového dřeva, navrhl Dušan Jurkovič tak krásné kryty na radiátory, že by se za ně nemusel stydět ani zručný klenotník. Jsou ze stříbřené mosazi, zdobené opálovými korálky a také zelenými vltavíny.

Sídlem rodu Bartoňů z Dobenína je 110 let perla Kladského pomezí, která nese stopu básníka dřeva

Zámek Nové Město nad Metují

Zámek v Novém Městě nad Metují je po staletí dominantou města. Právem nese popisné číslo jedna, neboť je nejatraktivnější stavbou celého centra. Zámek a náměstí tvoří jeden unikátní architektonický celek. Farní pamětní kniha uvádí, že základní kámen budoucího města a hradu byl položen 10. srpna roku 1501 ve dvě hodiny odpoledne. 

I přes to, že se celé secesní apartmá vytápělo, teplota v místnostech zdaleka nedosahovala dnešního standardu. Není divu, když zámecké zdi ve druhém patře dosahují tloušťky až jeden metr, o patro níže mají i dva metry, stropy jsou vysoké, okna veliká a pochopitelně tehdy zdaleka nedosahovala dnešních tepelně-izolačních vlastností.

Dnes už ústřední topení není funkční, na zámku se v zimě netopí a tak chcete-li se vydat na zimní prohlídku zámku Nové Město nad Metují, pořádně se na to oblečte.

Prohlídku si předem domluvte na správě zámku, pokud se vám podaří dát dohromady skupinu alespoň deseti osob ve všední dny, o víkendu vás musí být alespoň dvacet.

Kryty na topení jsou jednou z rarit novoměstského zámku. Svébytná umělecká díla navrhl architekt Dušan Jurkovič

Za návštěvu rozhodně stojí v zimních měsících i zámecká zahrada upravená také podle projektu Dušana Jurkoviče. Když zapadá sněhem, má opravdu neobyčejné kouzlo.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související