Jak je národ prosolen, tak dlouho vydrží. A humor je solí života, usmívá se psycholog Jan Lašek

14. leden 2023

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:39 Rozhovor s hudebníkem Václavem Markem
  • 04:53 Proč je pro naše zdraví tolik důležitý odpočinek?
  • 09:07 V módních trendech se zaměříme na vlasy
  • 13:59 Kosmetický rádce a péče o nohy
  • 18:20 Nahlédneme do kuchyně našich babiček
  • 22:15 Je tu již 27. ročník ankety Šarmantní osobnost roku

Odpočinek je životně důležitý. I když se občas zdá, že na něj v běhu času zapomínáme. Síly dokážeme načerpat na dovolené v létě, ale volno bychom si měli dopřávat nejen, když svítí sluníčko. Ideální je naučit se takzvaně vypínat každý den. Ale umíme to?

Jak vlastně správně odpočívat? Na to se Pavla Kindernayová zeptala psychologa Jana Laška.
Od pradávna se přeje k jídlu dobrá chuť a dobré zažití. A to slovo mě zaujalo, protože zažít neznamená jen něco zažívat v životě. Ale aby zažívaly i naše orgány, které jsou k tomu vytvořeny.

Čtěte také

A při zažívání má člověk zažívat pohodu a ta se nejlépe zažívá v poloze vodorovné, kdy nefungují žádné impulsy zvenku, a člověk se nespisovně řečeno, prostě jen povaluje. Mít zážitek ze zažívání. Nedělat vůbec nic.

My jsme bohužel výkon tak povýšili nahoru, že odpočívat v podstatě někdy ani neumíme. A ti, kteří to neumí, musí si dát rozkaz, teď nic nedělej, ono ti to neuteče.

Vypnout hlavu je ale možná složitější.
Víte, já mám někdy pocit, že my někdy zbytečně hektizujeme i to nehektické. Spousta hospodyněk je ráda, že nakoupí, nachystá, uvaří a napeče, my to spapáme a statečně děkujeme. Ony by se u toho téměř udřely.

Čtěte také

Takže, když nestíháme odpočívat, tak to znamená, že to máme špatně rozplánováno a neumíme říkat ne. Nakládáme si toho moc.

Říkám si, že vhodnou formou relaxace může také být humor.
Určitě, humoru je hrozně málo. Jak to kdysi napsal pan Čapek, jak je národ prosolen, tak dlouho vydrží. A humor je solí života. My si ale na něj těžko zvykáme. Převzali jsme to ze starého Rakouska a humor bereme jako opak vážnosti, že se posmíváme. A ono to tak není.

Humor je nadsázka a zkratka. Jak to napsal krásně pan Vančura: smáti se znamená lépe věděti. A v tom, si myslím, spočívá humor. Vždy je příležitostí si uvědomit, že svět je možno vidět i z jiného konce.

Čtěte také

Odpočinek tedy nerovná se lenost?
Já si myslím, že i to je potřeba. Říci si, nejsem líný, teď odpočívám. Lenost znamená vyhýbání se práci, ne odpočívání. Ten rozdíl je dost zásadní.

Máme pocit, že jsme nezranitelní a ze železa, všechno vydržíme a vše funguje. Já dnes ze své věkové pozice mohu říci, už mám polovinu svých sil, jak možná před nějakými 12 lety. Ale s tou polovinou zkrátka musím vydržet v dobrém i ve zlém. Jestliže si to včas neuvědomíme, tak jsme na nejlepší cestě s sebou seknout.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související