Jak dřív bydleli bohatí bolevečtí sedláci? Zjistit to můžete na selském statku U Matoušů

2. červenec 2021

Bolevec je jako samostatná ves poprvé zmiňovaný v roce 1382. Od roku 1460 je součástí Plzně, jeho historické jádro ale zůstalo zachováno jako vesnická památková zóna. Pěknou boleveckou náves dodnes lemuje řada usedlostí, mezi kterými na první pohled zaujme usedlost č.p. 1 - selský statek zvaný „U Matoušů“. Ten nedávno prošel velkou rekonstrukcí a v celé kráse se otevřel veřejnosti.

Podle staré bolevecké kroniky měl v roce 1461 Bolevec celkem 10 usedlostí. Jedna z nich stála na místě dnešního dvora U Matoušů, tehdy ale ještě pod jiným jménem. Její majitelem byl v letech 1635 - 1684 Matouš Vicl – a právě po něm nese dvůr dodnes pojmenování "U Matoušů".

V průběhu 19. století byl celý dvůr výrazně přestavován. Dnešní obytný dům byl postavený v roce 1809 s částečným využitím původní dřevěné konstrukce staršího domu. Zvětšily se stáje a rozšířila stodola. V roce 1846 se statek dočkal nové sýpky a poslední výraznou úpravou byla dostavba kolny ke stodole v roce 1925.

Národní kulturní památka

V roce 1952 bylo v Bolevci ustanoveno JZD, které zabralo hospodářské objekty statku a ve stájích zřídilo výkrmnu vepřů. V roce 1976 (s výstavbou panelového sídliště) bylo JZD zrušeno, ale bolevecká náves byla naštěstí zachována a uchráněna - včetně statku U Matoušů. Po sametové revoluci byl statek navrácen původním majitelům – v té době už ale usedlost nebyla zrovna v nejlepším stavu...

V roce 2004 usedlost vykoupilo město Plzeň, které ji v roce 2007 převedlo pod správu Národního památkového ústavu a na statku U Matoušů opět zavládly veselejší časy: 1. července 2008 byl statek prohlášen národní kulturní památkou a v roce 2019 byla zahájená velká rekonstrukce celého objektu. 1. června tohoto roku se statek konečně a v celé své kráse otevřel veřejnosti.

Oáza vesnického klidu uprostřed velkoměsta

Bolevecká náves(1950)

Několik staveb, dvůr, ale i sad s ovocnými stromy – to všechno dnes tvoří ucelený areál selské usedlosti U Matoušů v Plzni – Bolevci, který je příkladem obydlí bohatého boleveckého sedláka. Při rekonstrukci byla dokonce obnovená došková střecha - celý statek tak působí až pohádkovým dojmem a je skutečnou oázou vesnického klidu uprostřed velkoměsta, která rozhodně stojí za návštěvu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.