Jablka se pěkně vybarvují. Dozrála sice později, teď je ale pro ně venku počasí doslova ideální

11. září 2021 07:47

V Královéhradeckém kraji se naplno rozeběhla letošní sklizeň jablek. Bude jich letos dost a kolik budou stát? Na samotnou sklizeň mají na většině farem relativně dost brigádníků nebo zaměstnanců a zatím je příznivé i počasí. 

Čtěte také

„Jsme u odrůdy Gala. Letos se nám ji podařila i ošetřit tak, že je čistá a pěkná. Je velká a narostlá, vybarvuje se díky počasí, protože přes den je teplo a do rána potom zima a rosa. Takže se jablka pěkně vybarvují. Máme z toho větší radost," se sadařem Petrem Karešem stojíme v sadu u Ostroměře na Jičínsku, stromy jsou skutečně doslova obsypané.

Oficiální odhady sklizně jablek zveřejní ministerstvo zemědělství až 21. září, podle předsedy Ovocnářské unie Martina Ludvíka nepůjde v Královéhradeckém kraji o žádné extrémní čísla - ani dobrá, ani špatná.
„Můžeme hovořit o průměrné sklizni. Já předpokládám, že i ty průměrné odhady, které se budou zpřesňovat v druhé polovině září, tuto situaci potvrdí."

Čtěte také

Tohle ale neplatí všude, třeba v družstvu v Dolanech na Náchodsku se sezónou spokojeni nejsou.

„Máme asi 130 hektarů jabloní a v letošním roce předpokládáme, že z nich sklidíme kolem 3 000 tun jablek. Což je málo. Je to jedna z nejnižších úrod za poslední roky," popisuje Jiří Fišer, vedoucí závodu Ovocnářství dolanského družstva.

I tam, kde sklidí jablek víc, ale budou počítat ztráty. Značná část plodů totiž na pulty obchodů nezamíří, kvůli četným letním bouřkám, provázeným krupobitím, nesplňují některá třeba esteticky horší jablka normy Evropské unie.

Jablko (ilustrační foto)

„Takže očekávám možná o něco více ovoce na zpracování. Ke skladování a prodeji bude jablek zhruba stejně jako v loňském roce, kdy byla mírně podprůměrná sklizeň," říká Martin Ludvík.

Čtěte také

A ceny? Ovocnáři se stejně jako v řadě dalších odvětví potýkají s nárůstem cen energií nebo práce, ale cenovky u jablek z jejich farem to podle Martina Ludvíka v Královéhradeckém kraj nemusí ovlivnit.
„Co se týče jablek, tak většina ovocnářů mi říká, že ceny, za které prodávali v loňském roce, chtějí letos pro spotřebitele zachovat. Pokud chce jet někdo přímo na farmy, což já mohu v tuto chvíli jen doporučit, tak to bude za ceny jako loni."

Pokud jdeo ceny v obchodech a velkých řetězcích, tam jasno zatím není. Ceny, stejně jako v minulých letech, prakticky určí zemědělci z Polska a Itálie. Právě podle jejich sklizní se v Česku vzhledem k rozsáhlým dovozům ceny řídí.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související