Izrael a Palestina v Česku

26. prosinec 2014
Zaostřeno na cizince

V pražském Divadle Na zábradlí se nedávno konala zajímavá debata. Účastnily se jí studentka palestinsko-slovenského původu a výtvarná umělkyně slovensko-maďarsko-izraelského původu.

Debata navazovala na scénické čtení Sedm židovských a Sedm palestinských dětí, které ukázalo izraelsko-palestinský konflikt očima matek a dětí. V rámci festivalu Nad Prahou půlměsíc ho dojemně interpretovaly Dita Kaplanová a Eva Vrbková v režii Lucie Málkové.

Dvě mladé ženy Tamara Moyzes a Lucie Šomaliová odlišného původu, obě mají nevšední příběh, se v debatě veřejně svěřily se svými osobními pocity. Mluvily o tom, jak vidí vleklý konflikt, co zažily, s kým komunikovaly, jak jsou na tom jejich rodiny, které žijí v Izraeli, popřípadě v Palestině.

Bylo zajímavé slyšet o konfliktu z úst lidí, kteří se vyhýbají politické rétorice. A kteří nejen, že komunikují, ale i si navzájem rozumějí.

Další velmi zajímavý projekt, který se věnuje otázce blízkovýchodního konfliktu, je takzvané Palestinsko-izraelské kafe za usmíření.Tato aktivita se připravuje, neboli vaří v Humanistickém centru. Komunikace Palestinců a Židů v Praze, bez kávy i s kávou, umělecké počiny, oficiální i neoficiální mírové iniciativy probíhají jako součást života české metropole.

03266097.jpeg

Cíl je velmi jednoduchý, v poklidné atmosféře se u šálku dobré kávy, čaje a u sladkých dobrot zabývat otázkami osobního (a společenského) usmíření.

Samozřejmě, že mnohým vytane na mysli smysluplnost obdobných iniciativ v České republice tisíce kilometrů daleko od konfliktu. Nebo je důležité mít šanci seznámit se a lidsky komunikovat a tím více vědět a být méně snadnou obětí manipulace?

autoři: Jan Blažek , Goranka Oljača
Spustit audio