Ivan Pinkava, světově uznávaný fotograf s náchodskými kořeny, poprvé vystavuje ve svém rodném městě

4. září 2020

Fotograf Ivan Pinkava brzy oslaví šedesáté narozeniny, ve svém rodném Náchodě však nikdy nevystavoval. Podle galeristky Ilony Novotné je jeho první výstava v náchodské Galerii Nola pro město významnou událostí.

Na slavnostní vernisáži za přítomnosti autora výstavu nazvanou Dogma fotografie uvedla kurátorka Judita Kožíšková.

Čtěte také

Náchodská výstava světoznámého fotografa Ivana Pinkavy s názvem Dogma fotografie představuje průřez jeho tvorbou posledních deseti let.

Všechny autorovy práce vznikají v ateliéru, vyznačují se precizním technickým zpracováním a svým pojetím se blíží malbě. V Galerii Nola v Náchodě máte mimořádnou příležitost některé z nich vidět do 25. září.

Odvážný projekt - Galerie Nola Náchod

Galerie Nola vznikla v Náchodě v roce 2013 s cílem do města přivést výrazné talentované a známé umělce jak tuzemské, tak i zahraniční. Snaží se být místem, kde se mohou scházet jak zájemci a milovníci výtvarného umění, tak posluchači hudby komorních koncertů.

Romana Pacáková a Ivan Pinkava

V Galerii Nola v Náchodě už vystavovaly takové umělecké osobnosti, jako jsou současní uznávaní malíři Lubomír Typl, Igor Grimmich nebo slovenský výtvarník a designér Ašot Haas.

Ivan Pinkava - fotograf dogmatik
Díly náchodského rodáka Ivana Pinkava (*1961) disponuje řada významných českých i zahraničních uměleckých sbírek. Ivan Pinkava od patnácti let žije v Praze, kam se vydal studovat Střední průmyslovou školu grafickou a následně fotografii na FAMU. Dětství strávil na severu Čech ve Šluknovském výběžku. Formovala ho tamní magická krajina a všudypřítomný zmar v podobě opuštěných stavení po odsunutých Němcích, zborcených kostelů a hřbitovů. Snad proto z jeho děl neustále promlouvá téma zanikání a vědomí konečnosti lidského bytí, nadčasovost a monumentalita.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.