Inzulin slaví výročí 100 let od roku, kdy byl objeven. Dříve se vyráběl z vepřových a hovězích slinivek

9. září 2021

Inzulin je hormon, který snižuje hladinu cukru v krvi. Je velmi důležitý při léčbě diabetu, tedy cukrovky. Jeho objevu předcházela dlouhá cesta.

„V roce 1921 kanadský lékař pan Bandting se svým medicínským studentem a pod záštitou pana profesora MacLeoda z torontské univerzity objevili inzulin jako hormon. Dělali tehdy pokusy na psech,“ přibližuje objev inzulinu doktorka Kateřina Cajthamlová a doplňuje: “Za dva roky za to získali Nobelovu cenu, ale pouze dva ze zúčastněných. Cenu totiž dostali kanadský lékař a ten pan doktor, který se pokusů vůbec nezúčastnil, ale pod jehož záštitou na torontské univerzitě probíhaly. Student, který se jich přímo zúčastnil, vyšel s prázdnou.“

Hormon inzulin měl poměrně dlouhou cestu k tomu, aby se zjistilo, že vůbec něco takového existuje. Jeho název pochází od latinského slova insula, což znamená ostrov. Vyrábějí ho totiž Langerhansovy ostrůvky ve slinivce.

„Zajímavé na tom je, že od jeho objevu to trvalo až do roku 1955, než se zjistilo, jaká je biochemická povaha tohoto hormonu a z čeho se skládá, i když už se mezitím vyráběl. Dříve se dělal z vepřových a hovězích slinivek, dnes už se vyrábí geneticky a je to analogový, tedy lidský inzulin,“ vysvětluje lékařka.

Co hormon inzulin aktivuje, proč je důležitý a co všechno v našem těle hlídá? Jak funguje a jaké jsou nové trendy v inzulínové léčbě? Poslechněte si v záznamu pořadu.  

Spustit audio