Investiční specialista Koštejn: Na našem finančním trhu není žádná nezdravá, příliš zadlužená banka

7. duben 2022

Pojištění vkladů je prostředek ochrany peněz uložených v bankách. Tyto peníze jsou pojištěny, takže v případě pádu banky dostanou vkladatelé své prostředky zpět od pojistitele. Toto pojištění má za cíl ochranu nejen jednotlivých střadatelů, ale i bank, respektive celkovou stabilitu bankovního trhu.

Hypoteční a investiční specialista Petr Koštejn hovoří v naší radioporadně na téma: pojištění vkladů.

Čtěte také

Jak vlastně funguje pojištění našich vkladů a co můžeme čekat od svých bankovních ústavů? Máme úplný základ financí pojištěný automaticky?
Ano, základ je vždy pojištěný do 100 000 Kč. Jedná se v podstatě o zákonem dané pojištění, které musí banky dodržovat.

Pokud by třeba teď někdo měl obavy o své uložené peníze, existuje něco jako připojištění?
To úplně ne, banky to nemají tak, že by se pojistily u nějaké pojišťovny, ale existuje tzv. fond zajištění bank, který má za úkol shromažďovat od bank průběžně nějakou částku. A v případě krachu banky na burze nebo na trhu, tak dochází k výplatě klientů, a to je limitováno do výše 100 000 Euro. Každopádně je to zastropované a víc už pak lidé nedostanou.

Čtěte také

Došlo k potížím s výběrem peněz u ruské banky Sberbank. Podle vás je reálná hrozba u některých jiných bank, je důvod k obavám?
Ani u zmíněné Sberbank nebyl úplně důvod k obavám, protože to byla relativně zdravá banka. Problém byl dán pouze tím, že kvůli tomu, co se stalo na Ukrajině, tak lidé přestali bance věřit a finančnímu ústavu nezbylo nic jiného, neměla likviditu a nemohla vyplácet peníze.

Pak podnikla kroky Česká národní banka a tím pádem se ta banka musela nastalým podmínkám přizpůsobit a neměla na výplatu svých klientů.

Co se týče bankovního trhu v České republice, tak tam v podstatě dnes není žádná nezdravá banka. Český trh je obecně vnímám jako celkově zdravý. Banky nejsou nějak přehnaně zadluženy, takže se dá říct, že problémy zatím nehrozí.

Čtěte také

Od dubna Česká národní banka zpřísňuje pravidla pro poskytování hypoték. K tomu je tu výrazný růst cen nemovitostí a hypotečních sazeb. Co to tedy v praxi znamená?
V podstatě to znamená, že Česká národní banka dostala zákonnou pravomoc po bankách vyžadovat parametry, dříve se to řídilo formou doporučení. Vloni byl schválen zákon díky němuž to Česká národní banka dává bankám jako nařízení, takže finanční ústavy se tím musejí řídit.

Tady bylo dostatečně dopředu avizováno, že od 1. dubna budou ta pravila pro mladší výhodnější než pro starší. Mladí mohou využít možnost hypotečního úvěru na nemovitost, že si mohou půjčit až 90 procent z kupní ceny. U starších lidí nad 36 let, tam už je ta možnost jen 80 procent, tedy nemohou si vzít tak velký hypoteční úvěr.

Petr Koštejn ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Banky to rozlišily tak, že mladí jsou do 36 let a starší 36+.
To je asi zásadní rozdíl. Pak tam jsou samozřejmě ještě nějaké nároky na splátku, že mladí se mohou zadlužit až 50 procenty z příjmů, ti starší už jen maximálně 45 procenty. To jsou asi dva nejdůležitější faktory, které jsem tam objevil.

Celou radioporadnu s hypotečním a investičním specialistou Petrem Koštejnem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související