Intenzivní déšť zvedl hladiny toků v Moravskoslezském kraji

1. září 2010
Zprávy , Zprávy

Vydatné deště v Moravskoslezském kraji znovu zvedly hladiny řek. Na některých místech dosáhly třetího povodňového stupně a lidé se obávají dalšího vývoje. Podle předpovědi má například v Beskydech spadnout až kolem 100 milimetrů srážek. Povodně hrozí na Karvinsku, Frýdecko-Místecku i Novojičínsku.

Třetí stupeň platil v 5:00 ráno na třech místech, a to na Petrůvce v Zebrzydowicích, na Stonávce v Hradišti a nově také na Olši v Českém Těšíně. Na Olši v Dětmarovicích a ve Věřňovicích na Karvinsku pak platil stav pohotovosti, tedy druhý povodňový stupeň. Nejnižší stupeň - bdělost má celkem jedenáct míst.

V Petrovicích se Petrůvka vylila z břehů do polí v místní části Dolní Marklovice a zaplavila dvě silnice. Hasiči večer plnili stovky pytlů s pískem a stavěli z nich provizorní hrázky. Část také rozvezli nejvíc ohroženým obyvatelům.

Lidé v Petrovicích zažili dvě povodňové vlny letos na jaře a vzestup hladiny večer sledovali s obavami.

0:00
/
0:00

Rušná noc hasičů

Náročnou noc mají za sebou hasiči v Moravskoslezském kraji. V souvislosti s intenzivními srážkami a silným větrem měli od včerejšího odpoledne jen do půlnoci kolem 150 výjezdů.

Hlavně na Frýdecko-Místecku zasahovali u popadaných stromů, zatopených sklepů, skladů a jiných objektů. Na Jablunkovsku je zaměstnávalo především odčerpávání vody.

V Návsí u Jablunkova například zasahovali u tamního nádraží. Jeho nové budovy, restauraci, podchod a trafostanici ohrožovala voda z polí. Hasičům se ji nakonec podařilo ve spolupráci s obcí přesměrovat a zároveň i zprůjezdnit silnici.

Čerpání vody pak pokračovalo dlouho do noci. Odstraňování popadaných stromů bylo zase nejintenzivnější v okolí Bíle v Beskydech.

Hrozí extrémní nebezpečí povodní

Na severní Moravě a ve Slezsku podle Českého hydrometeorologického ústavu spadlo od úterní půlnoci do včerejšího odpoledne místy až 100 milimetrů srážek, tedy 100 litrů vody na metr čtvereční. Do středečního rána má v Jeseníkách a v Beskydech napršet dalších 20 až 60 litrů.

Výstrahu před extrémními srážkami vyhlásili meteorologové pro celý Moravskoslezský kraj, a to od úterních 16:00 do středy 14:00. Pro okresy Frýdek-Místek, Karviná a Nový Jičín platí do středečních 23:00 extrémní stupeň nebezpečí povodňového ohrožení.

Déšť, i když ne extrémní, hrozí i v dalších okresech a regionech - kromě Moravskoslezského i ve Zlínském a Olomouckém kraji. Povodňová bdělost s nízkým stupněm nebezpečí se týká Libereckého a Ústeckého kraje.

Na Vysočině, v Moravskoslezském, Zlínském a Olomouckém kraji navíc se navíc k dešti přidává silný vítr. V podmáčeném terénu mohou padat stromy, hrozí i sesuvy půdy. Těch se po květnové povodni na severu Moravy postupně objevila asi stovka. Způsobily vysoké škody a řadu lidí vyhnaly z domovů.

autoři: tif , par , Michal Schoffer
Spustit audio