Iniciativa Dárek pro Putina sbírá peníze na tuny trhaviny. Pojedou z Poličky na Ukrajinu

16. květen 2023 06:30

Iniciativa Dárek pro Putina, která vybírala peníze na raketomet či tank pro ukrajinskou armádu, zahájila sbírku na plastickou trhavinu. Od společnosti STV Group v Poličce nakoupí deset tun trhaviny, 10 000 rozbušek a deset kilometrů šňůry na propojování náloží, takzvané bleskovice.

 

Materiál bude určen pro speciální ukrajinskou policejní jednotku Kord, která operuje na frontě. Potřebuje na ně vybrat 14 milionů korun, první příspěvky se už scházejí. „Je to nová generace trhaviny, má velmi dobrou viskozitu, funguje i pod vodou. Výhodou je, že je na skladu v dostatečném množství, takže jakmile vybereme peníze, ve velmi krátké době odejde na Ukrajinu,“ řekl Martin Ondráček z Iniciativy.

Přemysl: splněno

V neděli Iniciativa ukončila sbírku na salvový raketomet RM-70 nazvaný Přemysl, který je určený pro ukrajinskou armádu. Vybralo se na něj potřebných více než 50 milionů korun, uvedl Ondráček. Během několika týdnů raketomet předají ukrajinské straně, 365 slíbených raket bude následovat později.

Raketomet RM-70 nazvaný Přemysl, na který se lidé složili ve sbírce

„Asi před deseti dny se finalizovaly testy raketometu a ještě se dokončovala povrchová úprava. Teď se pracuje na všech dokumentech, během několika dnů zbraň zaplatíme a do dvou až třech týdnů odjede. Víme, že vzhledem k situaci na ni ukrajinská strana docela čeká,“ řekl Ondráček.

Čtěte také

Čekání na rakety

Zpoždění ale bude mít dodávka raket, na jejichž výrobu se dlouho čeká. „Když to půjde dobře, tak tam pojede na konci letních prázdnin,“ řekl Ondráček. Podle něj ale ukrajinská armáda má do raketometu potřebnou munici, i když zřejmě ne dostatečné množství. Raketomet podstoupil generální opravu v závodu společnosti STV Group v Poličce.

Ze sbírky Dárek pro Putina již byl dříve pořízen například tank Tomáš, což inspirovalo následovníky k podobným akcím i v zahraničí. Celkem tak bylo pro Ukrajinu získáno několik desítek tanků. Iniciativa také koupila další zbraňové systémy, drony či terénní dodávku. Ukrajinci dnes zveřejnili záběry tanku Tomáš, který jim slouží v Doněcké oblasti nedaleko Bachmutu.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související