Infekce HIV se v Česku začíná nekontrolovaně šířit, varují lékaři

1. prosinec 2014

Dnešek je Světovým dnem AIDS. Podle odhadů se virem HIV ve světě už nakazilo 35 milionů lidí, drtivá většina z nich v subsaharské Africe. V České republice je HIV pozitivních víc než 2700 lidí, drtivá většina z nich o své nemoci téměř nemluví, a jejich okolí tak o ní neví.

Třiačtyřicetiletý Petr se virem HIV nakazil před sedmi lety. Pracuje ve vysoké manažerské pozici jedné z hradeckých firem a s natáčením souhlasil jen s podmínkou, že jeho hlas upravíme. O jeho nemoci totiž neví nikdo v zaměstnání, a dokonce ani část vlastní rodiny.

„Musím jenom pamatovat na to, abych si každý den vzal léky, ale to už je tak automatické, že na to už vlastně ani nemyslím. Jinak nepociťuji vůbec žádná omezení,“ popisuje svůj život s virem HIV. Vše podle něj začalo vysokými horečkami a dalšími příznaky silné chřipky.

Většina nově infikovaných v České republice jsou homosexuálové, naopak mezi narkomany se v poslední době nemoc téměř nešíří. V počtu nakažených gayů Česku patří druhé místo v celoevropských statistikách.

„Komunita narkomanů je touto infekcí postižena velmi málo. Typický klient, který k nám přichází, je mladý muž kolem 30 let, který má v drtivé většině sex s muži,“ potvrzuje vedoucí lékař AIDS centra při Fakultní nemocnici v Hradci Králové Jaroslav Kapla.

Téměř polovina HIV pozitivních v ČR žije v Praze a blízkém okolí. Naopak Královéhradecký a Pardubický kraj patří k místům s nejmenším výskytem nemoci, hradecká infekční klinika eviduje jen osm desítek pacientů.

Státní zdravotní ústav do konce října evidoval 208 nově zjištěných případů HIV. Loni za celý rok zdravotníci zjistili 235 nakažených. Mezi nově infikovanými je 186 mužů a 22 žen. Téměř 71 procent z celkového počtu letos zjištěných případů tvoří gayové.

"Určitě to není jenom komunita z okrajové společnosti. Klientelu máme napříč všemi společenskými vrstvami, počínaje bankéři a umělci a konče obyčejnými lidmi z horských oblastí,“ přibližuje vedoucí lékař hradeckého AIDS centra.

U většiny pacientů zabírá léčba velmi dobře a třeba Petr se podle lékařů může klidně dožít důchodového věku. Přesto musí být opatrný, rozhodně třeba neplatí, že by bez obav mohl mít sexuální poměr s jinými HIV pozitivními.

„Nemůžu riskovat nakažení jiným typem viru, než který teď mám. To znamená, že v žádném případě teď nemůžu hodit všechnu opatrnost za hlavu a žít naprosto bez jakýchkoli skrupulí. To určitě ne,“ říká Petr.

Počet nakažených přitom nejen ve světě, ale i v České republice stále roste. Zatímco před několika lety se u nás ročně nakazilo zhruba sto lidí, teď už je to více než dvojnásobek. „Což tedy jednoznačně naznačuje, že ta infekce se v populaci začíná šířit nekontrolovaně,“ varuje lékař Jaroslav Kapla.

Odborníci proto apelují, aby se lidé více nechali testovat. „10 až 12 týdnů od rizika je výsledek procentně nejlepší. Test se dá dělat i dva měsíce od rizika, ale není stoprocentní,“ upozorňuje Renata Staňková z Národního programu boje proti HIV/ AIDS.

HIV a AIDS
autoři: PLE , era , mta
Spustit audio