Indiánské a africké betlémy se potkávají s panenkami v Muzeu Fráni Šrámka v Sobotce

7. leden 2018 10:40

Exotické betlémy se potkávají s Janou Eyrovou nebo paní Bovaryovou, i s královnou elfů z Pána Prstenu. Možná to na první přečtení vypadá trochu nesourodě, ale výstava v Muzeu Fráni Šrámka v Sobotce je příjemným zastavením, které má společný základ - sběratelství. 

Návštěvníci si panenky a betlémy poprvé prohlédli v prosinci loňského roku a ti, kdo to ještě nestihli, mají příležitost do 15. ledna 2018, protože pořadatel, Městské kulturní středisko v Sobotce, termín ukončení prodloužil.

Výstavu připravila Radka Vokounová ze soboteckého informačního centra, která je zároveň i sběratelkou.

Každoročně si před svátky adoptuje další panenku z očkovací kampaně UNICEF, aby podpořila dobrou věc. Její sbírka se tak postupně rozrůstá.

Sbírka panenek, které pomáhají. Adoptovala je R. Vokounová

Panenky, které do muzea zapůjčila Zuzana Dlouhá, jsou inspirované známými románovými postavami ze světové literatury 19. století. Je tam mimo jiné Evženie Grandetová, Jana Eyrová, Dáma s kaméliemi, Anna Karenina nebo Constance Chatterleyová.

„Paní Dlouhá nám tuto komplexní rozsáhlou sbírku nabídla sama, protože se doslechla, co tu chystáme. Společnost jejím exponátům dělají panenky v soboteckých baráčnických krojích, porcelánové panenky a také barbínky, které jsou ale specifické. Můžete tu vidět mořskou pannu, černošku, indickou nebo africkou princeznu. Jsou z mé sbírky, stejně jako sousední panenky pro UNICEF, které pomáhají,“ přibližuje výstavu Radka Vokounová.

Indiánský betlém na sobotecké výstavě ze sbírky D. Leichtové

A upozorňuje na exotické, indiánské a africké betlémy, které spolu s dalšími výjevy z netradičních materiálů zapůjčila Dagmar Leichtová z Dolního Bousova. K vidění je třeba betlém z Peru nebo ze Senegalu.

„Potěšilo nás, že si sem našly cestu hlavně rodiny s dětmi. A věříme, že další ještě přijdou. Cesta do muzea vede přes městské informační centrum, které sídlí v přízemí Šrámkova domu,“ zve všechny zájemce o netradiční zážitek Radka Vokounová.

A aby byli v soboteckém muzeu genderově vyvážení, pak na stejné období v závěru letošního roku připraví výstavu vláčků a staveb z Lega a Merkuru.

autor: VaW
Spustit audio

Související