Igor Bareš: Původně jsem chtěl pracovat v zoologické zahradě

15. říjen 2020

Herec a dabér Igor Bareš zahájil svou kariéru v brněnských divadlech. Později se, po účinkování v několika filmech, stal jednou z hlavních postav televizního seriálu Pojišťovna štěstí a přešel do Prahy. Díky svému hereckému projevu bývá přirovnáván k anglickému herci Anthonymu Hopkinsovi.  

Igor Bareš se narodil a jako dítě žil v Olomouci, kde měl prakticky za rohem zoologickou zahradu na Svatém kopečku. Často ji navštěvoval a jeho vysněným povoláním byla právě práce v zoo: „K lásce k přírodě mě vedl můj dědeček, s kterým jsem trávil v zoo téměř každý víkend. No a mně přišlo po ukončení osmé třídy logické, že pokud se dál chci zabývat čímkoliv, co souvisí s biologií, musím vystudovat střední zemědělskou školu.“

Během studia se Igor Bareš začal zabývat i jinými koníčky, patřil mezi ně hlavně historický šerm a amatérské divadlo. Přestože jeho touha po umělecké dráze nebyla příliš intenzivní, absolvoval po ukončení střední školy nejprve přijímací zkoušky na brněnskou Janáčkovu akademii múzických umění. K jeho údivu ho hned přijali a první herecké role dostal už během studia: „Ve škole jsem byl oblíbeným bavičem, ale po umělecké kariéře jsem zase až tak moc netoužil, i když to asi ve mně někde dřímalo,“ vzpomíná herec.

Český Anthony Hopkins

Po prvních rolích na brněnských divadelních scénách a v několika filmech dostal Igor Bareš hereckou příležitost v televizním seriálu Pojišťovna štěstí, která mu přinesla velkou popularitu. Z Brna potom přešel do Prahy a účinkoval od té doby v mnoha rolích ve filmu, televizi a v divadlech. V současné době je v angažmá v Divadle na Vinohradech, ale hostuje i jinde. Jeho herecký projev má osobitý charakter, proto se mu přezdívá český Anthony Hopkins.

Xavera zajímalo, zda si Igor Bareš vzpomíná, kdo o něm takhle začal mluvit jako první a zda mu tohle srovnání nevadí: „Přiznávám, že srovnání s Anthony Hopkinsem slyším velmi rád a někdy toho dokonce záměrně využívám. Možná si vzpomenete, že Hopkins někdy používá drobnou pohybovou miniaturu – mrkne jedním okem. A já jsem tuhle jeho hereckou finesu převzal také. No a na to, kdo mě tak nazval poprvé, si vzpomínám velmi dobře. Byla to v roce 2002 režisérka Alice Nellis před natáčením filmu Výlet. Hrála v něm Iva Janžurová se svými dcerami, které mě neznaly. A když mě jim chtěla Alice Nellis popsat, použila právě to, že prý vypadám jako Anthony Hopkins za mlada,“ říká s úsměvem Igor Bareš.

Egon: Děsná psina

Igor Bareš se věnuje také spolupráci s Českým rozhlasem. Jeho hlas provázel sedm set dílů jednoho z nejoblíbenějších rozhlasových seriálů - Toulek českou minulostí, účinkoval také v mnoha rozhlasových hrách. Jedna z posledních prací, kterou pro Český rozhlas nedávno dokončil, byl seriál o radostech i strastech psího života líčených z pohledu starého vlčáka Egona. Seriál se setkal s velkou odezvou u posluchačů a mnoho kladných ohlasů herce moc těší.

V současné době dokončil Igor Bareš také dvě nové audioknihy a nyní se věnuje hlavně natáčení nového televizního seriálu, jak můžete slyšet v záznamu pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.