Ibišek čínský vyžaduje více péče, než si lidé obvykle myslí

26. prosinec 2019

Správné umístění, zálivka, hnojení a řez jsou předpokladem toho, že nám ibišek čínský hojně a krásně pokvete. Podle Tomáše Pražáka, zahradníka z Plzně-Křimic, to bez dobré péče o tuto oblíbenou pokojovou rostlinu prostě nepůjde.

„Lidé ibišek považují za nenáročnou pokojovou květinu. Může to tak být, pokud ale při pěstování dodržujeme určitá pravidla,“ upozorňuje Tomáš Pražák. Výšku ibišku ovlivníme řezem. Listy jsou 6 až 10 cm dlouhé, vejčité až elipčité, tupé nebo ostře zubaté, tenké a lesklé, při dobrém hnojení tmavě zelené. Květy mohou být červené, růžové, bílé a dnes už také oranžové. Kvetou na mladých výhonech a vždy jen krátce.

Pěstování ibišků

„Ibišky pěstujeme ve vytápěných místnostech, v zimě jim stačí teplota kolem 12 až 14 °C, přes léto běžná pokojová teplota. V létě je můžeme umístit i ven, ale úplně nadšené z toho nebudou, ibišky obecně špatně snáší stěhování,“ říká k pěstování ibišků zahradník, „stanoviště by mělo být slunné, ne na přímém úpalu. Ibišky také nemají rády průvan.“ V obchodě zakoupené ibišky dobře vypadají, jsou kompaktní, což je výsledkem chemického ošetření. Časem vytvoří dlouhé výhony.

Nejčastější chyby při pěstování

Jestliže ibišek trpí průvanem, málo kvete. V případě, že s ibiškem manipulujeme v době nasazení na květ, otáčíme s ním nebo měníme jeho stanoviště, hrozí opadávání poupat.

Ibišek

„Lidé se bojí do ibišku říznout nebo střihnout, ale to je omyl. Řez provádíme v únoru až březnu hlavně u starších rostlin, aby nám více kvetly. A opravdu se nebojte provést větší, hlubší zásah, pak se vám ibišek odmění bohatším kvetením,“ ujišťuje Tomáš Pražák.

Zálivka a hnojení

V sezóně hojně zaléváme, substrát ibišku by měl být stále vlhký, se zálivkou tedy nečekáme až na chvíli, kdy rostlina svěsí listy. V zimě zálivku omezíme, při prvních známkách vadnutí zalijeme, pozor ale na přelití, v misce nesmí stát voda. Zejména v době kvetení dbáme na pravidelnou zálivku a jednou týdně hnojíme.

Choroby a škůdci

U ibišku se běžně vyskytují saví škůdci, zejména svilušky, molice a mšice. Proti nim křimický zahradník Tomáš Pražák doporučuje mechanickou nebo chemickou ochranu. Mohou se objevit i houbové choroby.

Množení

Ibišky množíme řízkováním. Dřevité řízky dáme do množárenského substrátu, necháme zakořenit a pak si zapěstujeme nové rostliny. Řízky většinou pustí kořínky i ve vodě.

Spustit audio