I zdánlivá maličkost udělá radost. Paní Božena ze Dvora Králové napsala Ježíškovým vnoučatům

27. listopad 2017

Každý z nás má své sny - někdo si přeje dárek větší, který si ze svých prostředků nedokáže koupit. Někomu jinému stačí málo - třeba kousek uzeného. A pak jsou přání, která jsou sice skromná, ale splnit je vyžaduje nějaké úsilí. 

Paní Božena z Domova důchodců ve Dvoře Králové nad Labem si přála podepsanou fotografii Karla Gotta. A tak si napsala Ježíškovým vnoučatům.

Se sociálním pracovníkem Josefem Šimkem míříme ke společenské místnosti, kde nás očekává paní Božena Gaislerová, která měla takové specifické přání.

„Přála jsem si od Ježíškových vnoučat podepsanou fotografii Karla Gotta. Mám ho moc ráda. Vždy jsem ho poslouchala. Tak se moc těším," říká paní Božena, které je 93 roků.

Vzpomíná si také na Vánoce a na své dětství?

„Vzpomínám. Já jsem byla sama. Chtěla jsem sourozence, ale nedošlo k tomu. Jsem od Trutnova a to je už pohraničí. Maminka byla Němka a tatínek Čech. Byli to oba moc hodní rodiče. Jako malá jsem dostala od Ježíška krásnou panenku a nějaké další drobné hračky," dodává Božena Gaislerová.

JEŽÍŠKOVA VNOUČATA

Projekt Ježíškova vnoučata vznikl na podzim roku 2016. Novinářka Olga Štrejbarová si při natáčení uvědomila, že opuštění lidé tvoří často až třetinu obyvatel domovů pro seniory. Vánoční dárek nedostali mnohdy roky a období svátků pro ně bylo spíš časem prázdnoty než radosti. Rozhodla se to změnit. Nápad byl na světě.

Během loňských Vánoc se skupině dobrovolníků, nadšenců a přátel podařilo splnit zhruba 600 vánočních přání. Od knih přes předplatné časopisů, uzeniny a boty až po zážitková přání, jako návštěva zoo po čtyřiceti letech, návštěva divadelní vlásenkárny až třeba po jízdu na harleyi.

Loni na jaře zaujal projekt Český rozhlas, který je teď v úzkém kontaktu se sociálními pracovníky domovů, kteří sepisují s klienty jejich vánoční přání. Jsou jich stovky a budou jich tisíce. A přesně tolik je třeba lidí, kteří je dokážou splnit.

Stát se Ježíškovým vnoučetem je snadné. Vyberte si podle domova ve svém okolí, podle ceny dárku nebo třeba podle toho, jestli chcete balit vánoční dárek, či přinést nezapomenutelný zážitek. V tabulce stačí přání vybrat, rezervovat, poslat a těšit se na Vánoce. Radost, kterou v ten den někomu pod vánočním stromkem uděláte, totiž budete prožívat i Vy sami.

Jaká přání ještě zbývá splnit? Podívejte se na stránky jeziskovavnoucata.cz.

autor: Jana Házová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.