I výlet do ZOO dala Ježíškova vnoučata paní Libuši. Ta se před 66 lety ve Dvoře Králové vdávala

4. prosinec 2017 12:20

Ježíškova vnoučata plní přání seniorům po celé republice. Tentokrát vás zavedeme do Domova důchodců v Lamperticích na Trutnovsku, kde žije paní Libuše. Před šedesáti šesti lety se vdávala ve Dvoře Králové nad Labem a toto město si velmi oblíbila. Možná proto ani mnoho lidí nepřekvapí, že si přála výlet do tamní zoologické zahrady. Naši reportérku za paní Libuší zavedla sociální pracovnice Radka Kobrlová. 

Hezký den, my jsme z Českého rozhlasu. Paní Libuše, co vy jste si přála od Ježíška?

„Přemýšlela jsem, vždyť já všechno mám. A tak jsem si přála košili. To bylo jedno přání. A pak jsem měla ještě jedno takové speciální přání. Podívat se do Zoo ve Dvoře Králové. Ale teď si to rozmýšlím, protože těch zvířat je tam hodně a nevím, jestli bych to vůbec zvládla. Moc by mě zajímala ta jejich expozice s tropickými motýly. To bych ráda viděla. Ale já mám zvířátka ráda všechny," usmívá se paní Libuše.

Tak tohle přání vám paní Libuše Ježíškova vnoučata splní!

„Víte, já jsem nikdy nic od nikoho takto nedostala. Samozřejmě od příbuzných ano. Ale takto, aby mi někdo cizí něco splnil, tak to ne. Já jsem z toho úplně dojatá. A moc děkuju," říká paní Libuše.

Vstupenka do Zoologické zahrady ve Dvoře Králové bude pro paní Libuši připravena od prosince po celý příští rok. Takže zbývá jen najít vhodné datum pro návštěvu.

Paní Libuše v Domově důchodců v Lamperticích na Trutnovsku

JEŽÍŠKOVA VNOUČATA

Projekt Ježíškova vnoučata vznikl na podzim roku 2016. Novinářka Olga Štrejbarová si při natáčení uvědomila, že opuštění lidé tvoří často až třetinu obyvatel domovů pro seniory. Vánoční dárek nedostali mnohdy roky a období svátků pro ně bylo spíš časem prázdnoty než radosti. Rozhodla se to změnit. Nápad byl na světě.

Během loňských Vánoc se skupině dobrovolníků, nadšenců a přátel podařilo splnit zhruba 600 vánočních přání. Od knih přes předplatné časopisů, uzeniny a boty až po zážitková přání, jako návštěva zoo po čtyřiceti letech, návštěva divadelní vlásenkárny až třeba po jízdu na harleyi.

Loni na jaře zaujal projekt Český rozhlas, který je teď v úzkém kontaktu se sociálními pracovníky domovů, kteří sepisují s klienty jejich vánoční přání. Jsou jich stovky a budou jich tisíce. A přesně tolik je třeba lidí, kteří je dokážou splnit.

Stát se Ježíškovým vnoučetem je snadné. Vyberte si podle domova ve svém okolí, podle ceny dárku nebo třeba podle toho, jestli chcete balit vánoční dárek, či přinést nezapomenutelný zážitek. V tabulce stačí přání vybrat, rezervovat, poslat a těšit se na Vánoce. Radost, kterou v ten den někomu pod vánočním stromkem uděláte, totiž budete prožívat i Vy sami.

Jaká přání ještě zbývá splnit? Podívejte se na stránky jeziskovavnoucata.cz.

autor: Jana Házová
Spustit audio

Související