I v zimních měsících mají pracovníci Zemědělského družstva Dolany na Náchodsku plné ruce práce
Pracovníci Zemědělského družstva Dolany na Náchodsku mají i během zimy plné ruce práce. V případě dobrého počasí prořezávají ovocné stromy, jinak průběžně vyskladňují ovoce ze speciálních chladících boxů a třídí ho na prodej. Navíc družstvo spustilo provoz vlastní moštárny.
Aktuální informace zjišťoval reportér Václav Plecháček.
Čtěte také
O prořezávání ovocných stromů se teď v Dolanech stará 30 lidí. V tomto období je prořež stromů velice důležitý, má totiž výrazný vliv na produkci ovoce. Prosvětlení koruny podporuje plodnost stromů a naopak potlačuje růst cizopasných mechů a hub.
Pokud strom není prořezaný, tak jeho koruna bývá uvnitř hustá a kvůli větvím se do ní nedostává sluneční světlo a strom plodí prakticky jen po obvodu koruny.
Pracovníci místního družstva musí prořezat téměř 200 hektarů ovocných stromů. Práce jsou na začátku a hotovo by mělo být v polovině dubna.
Prořez stromů se střídá s tříděním ovoce, jinak uskladněného v chladících boxech. Jak probíhá?
Čtěte také
Na tohle má družstvo v Dolanech ve velké hale třídící linku. Ovoce se v ní promyje a usuší, pracovníci ho průběžně vytřídí podle velikosti nebo barvy. A pak také podle kvality, tu posuzují lidé na balící lince. Vytřídí tak samozřejmě výběrové kusy nebo patří do první jakosti. Ty potom míří do obchodů.
A ostatní kusy jsou určené k dalšímu zpracování, zejména moštování. Dolany nově začaly využívat vlastní moštovací linku za více než 2 miliony korun. Na ní se zatím moštují 3 až 4 tuny ovoce denně.
Jak to momentálně vypadá s odbytem ovoce? Je o jablka a hrušky podobný zájem jako v minulých letech?
Čtěte také
Není. Podle vedoucího Závodu ovocnářství Zemědělského družstva Dolany je zájem menší asi o 30 procent. Tak to alespoň bylo celý podzim a na začátku letošního roku. Družstvo tak na tržbách přicházelo o miliony korun.
V posledních asi dvou týdnech se podle zástupců družstva mírně zlepšila. Měsíčně Zemědělské družstvo prodá zhruba 300 tun ovoce, nejčastěji jablek. Zatím neprodané ovoce uchovávají tady na Náchodsku ve speciálních boxech, kde plody vydrží v téměř nezměněné kvalitě řadu měsíců. V extrémních případech dokonce i let.
Umožňuje to nejen stabilní teplota, ale také to, že se v těchto boxech například sníží obsah kyslíku.
Související
-
Ovoce v sadech na Náchodsku budou už za několik let sklízet roboti
Zemědělci po celé republice si dlouhodobě stěžují na nedostatek zaměstnanců. Ti chybí nejen během sklizní, ale i mimo sezónu, kdy je například potřeba stromy prořezávat.
-
Jak budou chutnat jablka budoucnosti? Šlechtí se nové odrůdy, které by odolaly mrazům nebo suchu
Vypěstovat nové odrůdy trvá dlouhá desetiletí. Práci tak odborníkům v experimentálních sadech a následně i v laboratořích usnadňují moderní technologie.
-
Dnes se jablka šlechtí na chuť a vzhled. Pokud nejsou krásná, tak je neprodáte, vysvětluje dendrolog
Dendrolog Vítězslav Haupt je odborníkem na staré odrůdy ovocných stromů. O tuto problematiku se zajímá 10 let a vytvořil také web Zapomenuté odrůdy.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Rusko chce buď uzavřít mír za svých podmínek, nebo docílit toho, aby se z jednání stáhl Trump, říká Bříza
-
Hokejisté Brna zvítězili v pátém finále na ledě Pardubic 4:2. Kometa sérii vede a je krok od titulu
-
ONLINE: Střela z ruského útoku na Kyjev měla podle Zelenského díly i z USA. Vyšetřování pokračuje
-
Řez na ministerstvech a Úřadu vlády. Padli čtyři státní tajemníci, půlka z nich neobstála v konkurzu