I v minulosti se na stavbách šetřilo. Nejspíš kvůli tomu teď hrozil pád části hradební zdi na Kosti

Zřícením hrozila východní část hradební zdi hradu Kost. A to přímo na příchozí cestu ke vstupní bráně. Statici naštěstí stihli vše zajistit a riziko pádu zdiva je teď prý minimální. Jeden z nejznámějších hradů v Českém ráji absolvuje největší opravu ve své historii.

Východní část hradu už v minulosti opravovali. Podle statiků ale tehdejší stavitelé neodvedli dobrou práci. Část asi osmimetrové zdi nebyla dostatečně zpevněná a hrozilo, že se zřítí. To už se podle kastelána v minulosti jednou stalo, zdivo ale tehdy vyspravili dost neodborně.

Východní část hradební zdi hradu Kost hrozila zřícením. Statikům se ji podařilo včas zajistit

„Ta oprava byla udělána takříkajíc horkou jehlou. Udělali ji s minimálními finančními náklady a podle toho má samozřejmě ona práce svoji kvalitu," vysvětlil kastelán hradu Jan Macháček. „Naše průzkumy nedokázaly tu záležitost odhalit. Až teprve samotné hloubkové rozebrání zdi nám onen problém ukázalo."

Tímto zjištěním se dostali do nebezpečí i dělníci, kteří na opravě památky v této části areálu pracují. „Nemohli jsme pod to poslat pracovníky, museli jsme to postupně z lávek rozebírat. Proto jsme kolem objektu obsypali valy. Kdyby došlo k částečnému zřícení, aby se nepoškodil onen historický kámen," uvedl projektant a statik Jan Chaloupský.

Východní část hradební zdi hradu Kost hrozila zřícením. Statikům se ji podařilo včas zajistit

Podle něj se také musel přepracovat projekt a postup oprav hradu změnit. „Teď to nově přezdíme. Aby to zepředu vypadalo stejně. Zesílí se zábradlí a zevnitř se udělá úhlová zeď. Máme tady asi pět úseků a každý budeme dělat jinak. Protože ho přizpůsobujeme odkrytým skutečnostem."

A odborníci také chtějí zachovat a zakonzervovat archeologické nálezy. Na zeď působí zemní tlak, zemina má snahu vytlačit hradbu ven a proto je třeba tento tlak snížit. „Použijeme takové plastové mříže, do kterých vložíme štěrk a vytvoří se ještě jedna nová nosná konstrukce. Která ale bude ze zemního tělesa," dodal Jan Chaloupský.

autoři: Kateřina Kohoutová , baj , reČRoL | zdroj: ČRo Hradec Králové
Spustit audio

Související