I přes zastropování cen energií a pokles cen pohonných hmot se řada lidí dostává do hmotné nouze

21. únor 2023 09:50

Lidé, kteří se ocitli v hmotné nouzi, se dál obrací na dluhové poradny nebo jiné neziskové organizace, od kterých očekávají pomoc. Děje se to napříč celou republikou a výjimkou není ani Královéhradecký kraj. Oslovili jsme proto ředitele Občanského poradenského střediska v Hradci Králové Jana Hlouška.

Jaká je situace v souvislosti s inflací, válkou na Ukrajině nebo dalšími faktory obecně? Mění se počet lidí, kteří potřebují radu nebo pomoc?

Čtěte také

Asi bych tu nebyl, kdyby se ty počty nezvyšovaly. Takže ta očekávání z loňského roku se skutečně naplňují. Začátek letošního roku, leden a únor, je opravdu ve znamení toho, že na spoustu lidí krize dopadá velmi zle. Chodí do poraden a řešíme exekuce či oddlužování.

A u těch, kteří ještě nejsou tak daleko, tak se samozřejmě snažíme najít cesty, jak dostat rodinný rozpočet do rovnováhy.

Když jsme si povídali na podzim, tak jste očekával problémy především v souvislosti se zdražením energií. Je to ten největší problém, ta největší příčina toho, proč k vám lidé chodí?

Čtěte také

Ono je to složitější. Největší problémy samozřejmě vznikaly už nějakých 7 či 5 let zpátky. A nyní tito lidé, kvůli oné příslovečné poslední kapce, svoji situaci nezvládají. To řešení už je prostě neudržitelné a řešit se to musí i radikálně prostřednictvím oddlužování.

Existuje nějaká univerzální obecná rada pro lidi, kteří si přestávají vědět rady se svými náklady?

Univerzální rada zní, dostat rodinný rozpočet do rovnováhy. Ovšem kdyby to bylo tak jednoduché, tak to jistě každý udělá. Ale je důležité hledat způsoby, jak omezit výdaje, jde-li to. A hledat současně i způsoby, jak zvýšit své příjmy. A pokud se to nedaří, tak se přijít poradit do Občanského poradenského střediska v Hradci Králové nebo i jinde.

Spustit audio

Související