I přes ochlazení si alergici neoddechnou - začne aktivita travin. Rouška je ale účinná i proti pylům

11. květen 2020 10:24

Ani letos se alergikům nevyhnula typická jarní reakce na některé pyly. Začátek května se i letos nese především ve znamení alergenu břízy. Objevují se ale i alergeny další, potvrzuje imunoložka Irena Krčmová z Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

„V našem ovzduší převažuje nyní bříza, buk, javor, habr, dub a ořešák. Ale chtěla bych říci, že musíme už počítat i s počínající sezónou aktivity travin. Skutečně v polovině května až můžeme zaznamenat nástup plné aktivity pylu travin, který je také vysoce senzibilující."

I když je alergenů v okolní přírodě víc než dost, pro řadu alergiků je letošní jaro přeci jen příjemnější než jara jiná. Pomáhají totiž ochranné prostředky proti koronaviru. Rouška je hodně účinná i proti pylům.

Logo

„Sami pacienti nám uvádějí, že mají nižší pylovou sezónu. Ale my sami dle pylového zpravodajství nevidíme nižší pylovou sezónu. Jedná se tedy skutečně o důsledek prvotní ochrany vůči inhalaci pylu přímo do dýchacích cest," říká Irena Krčmová.

Dobrou zprávou pro alergiky je i to, že nejsou v souvislosti s koronavirem víc ohroženi než kdokoliv jiný.

Alergie riziko podle MUDr. Ireny Krčmové nezvyšuje

„Musím říci, že jsme na odborném poli o tomto velmi diskutovali. Obecně se domnívám, že zatím z těch statistik, kterým můžeme věřit, nevyznívají alergici jako riziková skupina obyvatel," říká imunoložka Irena Krčmová z Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související