I Praha má svou vlastní rokli. Na jih metropole do Modřan se můžete vydat pěšky i na běžky

21. únor 2021

Procházet se s dětmi, s rodinou, se čtyřnohým kamarádem. Projet se na kole, na kolečkových bruslích nebo – když napadne dostatek sněhu – na běžkách. Pročistit si hlavu, přijít na jiné myšlenky, načerpat energii. To všechno můžete v pražské Modřanské rokli.

Území patřilo kdysi k velkostatkům Komořany, Dolní Břežany a k panství Kunratice. Tehdy tam ovšem byly pouze pastviny a louky, sem tam nějaký dub obrostlý skupinkami keřů. Podél potoka rostly olše a vrby.

Libušský potok protéká Modřanskou roklí

Po bitvě na Bílé hoře připadly pastviny Zbraslavskému klášteru. Po jeho zrušení v roce 1785 bylo území pod správou statkářů. V roce 1827 ho odkoupil kníže Bedřich Oettingen-Wallerstein, aby bylo později prodáno rytíři z Albertů.

Majitelé se střídali jak na běžícím pásu. Až ve 20. století byla většina plochy vlastněna obcí Modřany. V té době se rokle začala zalesňovat. „Bohužel především u nás nepůvodním trnovníkem akátem bílým, který pohltil, co mohl,“ vypráví autorka několika publikací o Modřanech Danuta Beranová. „Přesto je rokle oblíbeným a hojně navštěvovaným výletním místem.“

Modřanská rokle je dnes přírodní památkou. Rozprostírá se v katastrech Modřan, Cholupic a Libuše. Tedy na jihu hlavního města, na ploše skoro130 hektarů. Chráněné území patří k přírodnímu parku Modřanská rokle-Cholupice.

Modřanská rokle v létě

V údolí podél Libušského a Písnického potoka objevíte mnoho geologických, botanických a zoologických jedinečností. V roce 2004 tu byla otevřena naučná stezka, a tak se z informačních tabulí dozvíte, co tu roste a žije. V Modřanské rokli je vyznačena i cyklotrasa.

Naučná stezka je obousměrná, vydat se na ni můžete z východního i západního konce. Doporučujeme vystoupit z tramvaje na zastávce „Poliklinika Modřany“, od které je vstup do rokle vzdálený jen pár kroků.

Půjdete-li Modřanskou roklí směrem do Cholupic, narazíte na přírodní památku Cholupická bažantnice, založenou v 19. století. A v katastru Točné objevíte přírodní rezervaci Šance, která je součástí chráněného území Břežanské údolí.

Spustit audio