I po jednání radnice s občanským sdružením KOS hrozí odklad proměny křižovatky Mileta

5. duben 2019 09:17

Ani další jednání zástupců hradecké radnice s občanským sdružením KOS nevyjasnilo situaci ohledně chystaných změn na křižovatce Mileta. Sporné body zůstávají a není tedy jasné, jestli se spolek KOS odvolá proti územnímu rozhodnutí. Případné odvolání by znovu novou křižovatku výrazně odsunulo. Mezi oběma stranami je stále řada sporných bodů. 

Pokud by se KOS odvolal proti územnímu rozhodnutí, které vydal stavební úřad v Hořicích, muselo by dojít k dalšímu územnímu řízení. A to by stavbu o další měsíce nebo roky posunulo. Jasno musí být příští týden, územní rozhodnutí nabyde právní moci 13. dubna. 

Budoucnost křižovatky Mileta je nejistá. A to přesto, že magistrát má v ruce územní rozhodnutí

Semafor a inteligentní dopravní systém

Hradecký magistrát bude dnes znovu jednat se spolkem KOS o budoucnosti křižovatky Mileta. Radnice sice má po několika letech v ruce vydané územní rozhodnutí, ale až do poloviny dubna zatím nepravomocné. Pokud město nenajde s občanským sdružením společnou řeč, může Hradec na zahájení prací u Milety zase na nějakou dobu zapomenout. 

Občanskému sdružení se nelíbí například plánovaný způsob napojení nemocnice nebo Benešovy třídy a spory se vedou i ohledně toho, jestli na křižovatce vzniknou pro chodce podchody nebo přechody.

Klíčová otázka zní: pokud se město s KOSem dohodne na kompromisu a na změnách, muselo by dojít k novému územnímu řízení? Náměstek primátora Jiří Bláha z ODS má jasno.
„Já si v této chvíli myslím, že nemuselo."

A Jiří Bláha dává příklad - pokud by třeba město přistoupilo na požadavek KOSu a přidalo čtvrtý podchod, dalo by se to udělat i jednoduše.
„Na čtvrtý podchod existuje usnesení rady, které říká, že by tam měl být onen čtvrtý podchod. Což si myslím, že je možné. Budeme provádět dokumentaci pro stavební povolení, potom dokumentaci pro stavbu jako takovou. A můžeme tu věc možná zhojit, pokud ten požadavek bude a ukáže se, že by tam měl být, tak v rámci změny stavby před dokončením lze určitě ten čtvrtý podchod nasadit."

Křižovatka (ilustrační foto)

Člen výboru KOSu a opoziční zastupitel Aleš Dohnal za Piráty je naopak přesvědčen, že nové územní řízení by byla nejlepší cesta.
„Samozřejmě oněch cest, jak k tomu přijít, je víc. Nejvíc správné je změna územního rozhodnutí, otázka je, co například ve finále dovolí stavební úřad."

Pokud by stavební úřad schválil postup magistrátu a umožnil třeba změnit napojení nemocnice nebo přidat čtvrtý podchod, nebylo by podle Aleše Dohnala ještě zdaleka vyřešeno všechno.
„I když teď máme vydané územní rozhodnutí, tak se musí změnit všechny smlouvy, které má Hradec Králové mezi krajem a ŘSD. A musí se ještě několik zásadních věcí doprojektovat. A je otázka, jakým způsobem to potom bude administrativně provedeno. Z mého pohledu je nejčistějším administrativním provedením změna územního rozhodnutí."

Nad opravou křižovatky Mileta v Hradci Králové se opět vznášejí velké otazníky

Křižovatka (ilustrační foto)

Oprava královéhradecké křižovatky Mileta poblíž fakultní nemocnice je zatím v nedohlednu. Město Hradec Králové sice po dlouhých letech vybralo variantu, kterou chtělo převést do praxe, jenže zatím se pro stavbu nedaří získat platné územní rozhodnutí. Proti němu se totiž postavilo občanské sdružení Kruh pro občanskou společnost, které prosazuje jiné řešení celé lokality Mileta.

Jednou oblastí, ve které se obě strany neshodnou, je tedy samotná podoba stavby. A tou druhou nutné administrativní kroky, které je potřeba udělat.

„Pan náměstek má trochu jiný názor. Ale fakticky jestli mám pravdu já nebo on by měl rozhodnout stavební úřad na základě oné dokumentace, kterou tam město předloží nebo nepředloží," doplňuje Aleš Dohnal.

Ještě předtím se ale chystají další schůzky, říká primátor Alexandr Hrabálek za ODS.
„My se budeme snažit svolat schůzku zainteresovaných, čili ŘSD, kraj, město a spolek KOS. Tam se pokusíme nějakým způsobem domluvit."

A k takové schůzce by mělo dojít příští úterý. 

autoři: Tomáš Lörincz , baj | zdroj: Magistrát města Hradec Králové
Spustit audio

Související