I nejrozšířenější ptačí druh na světě má svůj svátek. 20. březen je Světovým dnem vrabců

20. březen 2021 15:49

Říká se „jí jako vrabec" nebo „do vrabců jako když střelí". Z Matoušova evangelia se cituje „pět vrabečků za jeden penízek" - a přitom i tento obyčejný ptáček má právě dnes svůj Světový den. Ale o tom už předseda České společnosti ornitologické Jiří Flousek a reportérka Eliška Pilařová.

Čtěte také

Nejrozšířenější ptačí druh na světě. Bible i česká pořekadla zmiňují jeho obyčejnost. Ale je to ptáček báječný a odolný, který uvykl lidskému světu. Dokonce to má i v názvu, vrabec domácí.

Ovšem poslední dobou se hovoří o jeho dramatickém úbytku.
„U nás žijí dva druhy, vrabec domácí a vrabec polní. Dají se dobře odlišit. A to, co jsme slýchávali, že vrabci dramaticky mizí z přírody, se týkalo zejména vrabce domácího. To zjištění pocházelo z velkých západoevropských měst, kde se začali tomuto druhu odborníci a zjišťovali, co se vlastně s tímto druhem děje."

Hovořilo se dokonce o ptačím moru, ale ty důvody budou jiné.
„Ty nejzávažnější důvody, které se týkají i naší republiky včetně Krkonoš, byl úbytek potravní základny, mizí kolem domů domácí zvířectvo, což je ohromný zdroj potravy pro vrabce. A samozřejmě mizí i vhodná místa pro jejich hnízdění."

I nejrozšířenější ptačí druh na světě má svůj svátek. 20. březen je Světovým dnem vrabců

„Oni hnízdí v různých skulinách a puklinách domů. Čím tedy opravenější nebo nově postavené stavení, tím méně nabídek pro hnízdění. Ale vrabec. původně si stavící hnízda v křovinách, kvůli tomu, že tyto zdroje mizí, tak zase na to reaguje po svém."

Společnost Nature Forever Society byla speciálně zřízena pro ochranu vrabců. A její zakladatel říkal, jestliže nedokážeme ochránit ptáčka žijícího vedle nás, tak jak chceme zachraňovat například tygry.

Čtěte také

Tato společnost vyhlásila světový den pro vrabce. Tak mě zajímá, jestli se Česká společnost ornitologická nějak věnuje vrabcům speciálně.
„V roce 2003 byl vrabec vyhlášen Ptákem roku. A bylo to zhruba v té době, kdy se o tom jejich v uvozovkách dramatickém poklesu nejvíce hovořilo. Ale posledních třicet let je jejich populace plus mínus stabilní."

Jméno pro vrabečka se jistě našlo v tom jeho cvrlikání, protože v různých jazycích představují tato slova výrazy pro ptačí hlas. Teď už jde jen o to, abychom to jejich cvrlikání slyšet nepřestali.
„Je to tak, vrabci sice zmizeli například z krkonošských center nebo vyšších horských poloh, ale všude v Podkrkonoší je to stále běžný druh," dodává Jiří Flousek.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související